Marx ve Hegel'in hak ve özgürlük kavramları üzerine bir inceleme
An examination of the concepts of freedom and rights of Marx and Hegel
  1. Tez No: 560109
  2. Yazar: CANSEL UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KİRİŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Hak, Tarih felsefesi, Diyalektik, İdealizm, Materyalizm, Erek, Tin, iktisat, Emek, Freedom, Right, Philosophy of History, Dialectic, İdealism, Materialism, Purpose, Geist, Economy, Labor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tarih boyunca 'Özgürlük' ve 'Hak' kavramları üzerine düşünülmüş bu kavramlarla ilgili farklı bakış açıları ileri sürülmüştür. Kimi zaman çatışmalara, kimi zaman da uzlaşılara sahne olan özgürlük ve hak tartışmaları adeta insanlık tarihinin önemli olaylarının baş nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlığı bu derece ilgilendiren bu kavramlar bu nedenlerle tarih boyunca pek çok alanda kendisine yer bulmayı başarmıştır ve hala da güncelliğini korumaya devam etmektedir. İnsanın yalnızca yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığını sağlayacak olan birincil ihtiyaçlardan oluşan bir varlık olmadığı, her bir insan tekinin birey olarak değerli olduğu fikrini ileri süren hümanist yaklaşımlar aracılığıyla daha da önem kazanan bu kavramlar bizlere sınırları belirlenemeyen uçsuz bucaksız bir tartışma alanı sunmaktadır. Buradan hareketle çalışmamızda özgürlük ve hak kavramları, felsefe tarihinin iki önemli filozofu olan Hegel ve Marx'ın görüşleri doğrultusunda ele alınmaktadır. Her iki filozofun Tarih Felsefesi bağlamında açıkladıkları bu kavramlar, kendi felsefe sistemlerinde ortaya koydukları diyalektik yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Hegel'in geliştirdiği 'İdealist Diyalektik' kavramı, Marx'ın ise Hegel'den hem etkilenip hem de eleştirerek oluşturduğu 'Materyalist Diyalektik' görüşleri bu çerçevede ele alınacaktır. Bu çalışmadaki amacımız da özgürlük ve hak kavramlarının felsefe tarihindeki yerine vurgu yapan bu filozofların fikirleri doğrultusunda bu kavramların önemini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
There are many different opinions has been assert which considered on 'Freedom' and 'Right' in history. Arguments about 'Freedom' and 'Truth', which cause many disagreements and agreements, are one of the causes of the most significant questions in the philosophical activity. Consequently these arguments able to find an important and current place for themselves. These concepts, which is explained by the humanist approach. The humanist evaluation of the 'Freedom' and 'Right' assert that human being has needs beside on primary needs and has a value as an individual, has offered us an endless field for discussion. From this point of view freedom and truth has been debated with the Hegelian and Marxist approach, reciprocally. Each of them discusses these conceptions in the context of the philosophy of history and own dialectics approach. 'Dialectic İdealism' which assert by Hegel and 'Dialectic Materialism' which assert by Marx and has been affected by Hegel's ideas, are going to discuss in that context. The purpose of this study emphasizes freedom and right conceptions with assertions which assert by Hegel and Marx.