Çevresel değerlerin ve tutumların yeşil satın alma davranışlarına etkisi: Irak'ta yeşil tüketime ilişkin bir araştırma
The impact of environmental values and attitudes on green purchasing behaviors: A research on green consumption in Iraq
- Tez No: 560112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yeşil satın alma davranışı, yeşil restoran niyeti, Irak, green buying behavior, green restaurant intention, Iraq
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde iş dünyası işletmeleri yeşil olmaya ve davranmaya zorlamaktadır. Hatta işletmeler açısından yeşil davranma önemli bir rekabet avantajı unsuru olmuştur. Özellikle restoran sektöründe çevreyi olumsuz yönde etkileyen bir çok unsur bulunmasına rağmen restoran sektörüne çok az dikkat edilmiştir. Çevresel çabaların restoran sektöründe önemli bir yerinin olmasına rağmen, bu konu ile ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu kapsamda bu çalışmada yeşil satın alma davranışı ve yeşil restoran niyetini belirlemeye yönelik Irak'ta bir araştırma yapılmıştır. Buna göre oluşturulan yapısal modelle, yeşil satın alma davranışı ve yeşil restoran niyeti ile ilgili bir çerçeve önerilmiştir. Araştırma hipotezleri, Irak'ın Bağdat şehrinde bulunan sıradan yemek restoranlarında 500 katılımcıdan oluşan kesitsel bir anket anket yapılarak test edilmiştir. Kolayda örneklem yöntemi ile elde edilen veri seti SPSS ve AMOS ile test edilmiştir. Araştırmada Yapısal Eşitlik Modeli ve arabuluculuk analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar, çevresel değerlerin tek boyutlu yapısının yeşil satın alma davranışı ve yeşil restoran niyetini doğrudan etkilemediğini göstermiştir. Modelde çevresel değerler önerilen bazı boyutarla yeşil satın alma davranışına ve yeşil restoran niyetine dolaylı yönden etki ettiğini göstermiştir. Sonuçlar, genel çevresel tutumların yeşil satın alma davranışına yol açtığını göstermiştir. Elde edilen sonuçlar pazar bölümlendirme için önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, business enterprises are forced to act and to be green. In fact, behaving green has been an important competitive advantage for businesses. Although there are many factors affecting the environment negatively, especially in the restaurant sector, there has been little attention to the restaurant sector. Although environmental efforts have an important place in the restaurant sector, few studies have been conducted on this issue. In this context, a study was conducted in Iraq to determine green buying behavior and green restaurant intention in this study. Accordingly, a framework has been proposed for the green buying behavior and green restaurant intention with the structural model. The research hypotheses were tested by conducting a cross-sectional survey of 500 participants in ordinary food restaurants in Baghdad, Iraq. The data set obtained by easy sampling method was tested with SPSS and AMOS. Structural Equation Model and mediation analysis were used in the study. The results of the study showed that the one-dimensional structure of environmental values does not directly affect green buying behavior and green restaurant intention. In the model, environmental values have indirectly affected green buying behavior and green restaurant intention with some proposed dimensions. The results showed that general environmental attitudes lead to green buying behavior. The results can be said to be important for market segmentation.