Rüya temaları-dindarlık ilişkisi
Dream themes-piety relationship
- Tez No: 560136
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Rüya Temaları, Religion, Piety, Dream Themes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, rüya temaları ve dindarlık düzeylerinin ölçülmesi ile yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, gelir düzeyi gibi birtakım değişkenlerin değerlendirilerek rüya temaları ve dindarlık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Antalya ilinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri yetişkinlerden oluşmaktadır. Katılımcıların 256'sı (%64,0) erkek, 144'ü (%36,0) ise kadındır. Katılımcıların çoğunluğu (%31,0) 31-40 yaş grubu içindedir. Katılımcıların yarısından fazlası evlidir (%72,5), en fazla katılım sağlayanlar şu şekilde sıralanmaktadır; yüksekokul ve üzeri mezunlar (%49,2) hayatının çoğunu ilçede geçirmiş olanlar (%47,0), meslek gruplarından (%16,0) esnaf ve sanayiciler ve gelir durumu iyi olanlar (%44,5) oluşturmaktadır. Araştırma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte; araştırmanın konusu, amacı, önemi, problemleri ve hipotezleri ile konuyla ilgili yapılmış çalışmalar yer almaktadır. Birinci bölümde; din, dindarlık ve rüya kavramları hakkında açıklamalar yer almakta ve din psikolojisi açısından rüya temaları incelenmektedir. İkinci bölümde; araştırmanın yöntemi, uygulamaları ve yapısal formu hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Üçüncü bölümde, araştırmada ulaşılan bulgulara ve bunların değerlendirilmesine yer verilmektedir. Sonuç kısmında ise araştırma hakkında genel bir değerlendirme yer almaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla dindarlık ölçeği olarak Veysel UYSAL'ın (2011) Motivasyonel Dindarlık Ölçeği ile Rüya Temaları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çoğunlukla hipotezlerimizle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca beklentilerimiz doğrultusunda, rüya temaları ve dindarlık arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between dream themes and religiosity by evaluating a number of variables such as age, gender, marital status, educational background, and income level. The sample of the study consists of adults aged 18 years and over living in Antalya. 256 (64.0%) of the participants were male and 144 (36.0%) were female. The majority (31.0%) of the participants were in the 31-40 age group. More than half of the respondents are married (72.5%). High school graduates (49.2%) were those who spent most of their lives in the district (47.0%), tradesmen and industrialists (16.0%) and good income (44.5%). The research consists of introduction and three chapters. In the introduction; the subject, aim, importance, problems and hypotheses of the research and the studies about the subject. In the first section; religion, piety and dream concepts are explained and dream themes are examined in terms of psychology of religion. In the second part; informing about the method, applications and structural form of the research. In the third section, the findings of the research and their evaluation are given. In the conclusion, a general evaluation about the research is given. In order to collect data, Veysel UYSAL (2011) Motivational Religiosity Scale and Dream Themes Scale were used as religiosity scale. The data obtained were analyzed using SPSS 22 program. As a result of the research, the results were mostly consistent with our hypotheses. In addition, a significant and positive relationship between dream themes and religiosity was determined in line with our expectations.