Ağrı et ve süt kurumu et kombinasında kesilen farklı genotip sığırların kesim ve karkas özellikleri
The slaughter and carcass characteristics of different breed cattle at meat and milk board ağri meat processing plant
  1. Tez No: 560183
  2. Yazar: ATAKAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ADIGÜZEL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, Genotip, Kesim ve Karkas Parametreleri, Et ve Süt kurumu, Cattle, Genotype, Slaughter and Carcass Parameters, Meat And Milk Institution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalıĢması, Ağrı Et ve Süt Kurumu Et Kombinasında kesilen farklı genotip sığırların kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢmada, Ağrı ilindeki ailesel iĢletmelerde yetiĢtiriciliği yapılan, sağlıklı, 1-12 yaĢlı, 139 baĢ diĢi ve 63 baĢ erkek olmak üzere toplam 202 baĢ sığırın kesim kayıtları kullanılmıĢtır. Kesimi yapılan sığırların genotipe göre dağılımı 88'i Esmer Melezi(MM), 46'sı Simental Melezi (SM), 30'u Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK), 20'si Yerli Kara (YK), 18'i Yerli Kara Melezi (YKM) genotipi oluĢturmuĢtur. Esmer Melezi, Doğu Anadolu Kırmızısı, Yerli Kara Melezi, Simental Melezi ve Yerli Kara genotipi sığırların kesim öncesi canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 362.56, 341.10, 329.44, 433.26 ve 249.70 kg; karkas ağırlığı ortalamaları 185.52, 171.57, 163.06, 265.50 ve 125.60 kg; deri ağırlığı ortalamaları sırayla 17.98, 17.68, 17.44, 17.68, 16.36 kg; baĢ ağırlığı ortalamaları 11.63, 10.67, 10.87, 13.02, 9.36 kg; dört ayak ağırlığı ortalamaları 8.76, 7.99, 7.96, 9.58, 8.44 ve 7.02 kg; dört mide+barsak (dolu) ağırlıkları ortalamaları 51.25, 51.52, 50.88, 50.22, ve 44.76 kg ile karkas randıman ortalamaları sırasıyla % 50.67, 50.04, 50.09, 59.80 ve 47.99 olarak saptanmıĢtır. Cinsiyete göre diĢi ve erkeklerde canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 340.05 ve 408.33 kg, karkas ağırlığı 169.83 ve 246.57 kg, deri ağırlığı 17.84 ve 17.27 kg, baĢ ağırlığı 10.91 ve 12.83 kg, ayak ağırlığı 8.17 ve 9.48 kg, dört mide+barsak (dolu) ağırlıkları 50.92 ve 49.19 kg ve karkas randımanı ortalamaları % 49.59 ve % 58.39 olarak belirlenmiĢtir. Cinsiyetin canlı ağırlık, karkas ağırlığı ve karkas randımanı üzerindeki etkisi istatistikî olarak önemli (P0,05). Genotipe göre canlı ağırlık, karkas, deri, baĢ ve dört mide+barsak(dolu)ağırlıkları ve karkas randımanı bakımından farklılıklar önemli olurken, diğer özellikler bakımından önemsiz olmuĢtur ( P>0,05). YaĢa göre IX ise gruplar arasında canlı ağırlık bakımından farklılık önemli olurken (P0,05). Sonuç olarak; Ağrı ili Et ve Süt kurumunda, Ağrı ve çevresinden getirilen sığır ırklarına ait kesim ve karkas özelliklerinin, cinsiyet, genotip ve yaĢa göre değerlendirildiği bu çalıĢmada, cinsiyete ve farklı genotiplere göre canlı ağırlık, karkas ağırlığı ve karkas randımanı özellikleri arasındaki farklılıklar genelde önemli bulunurken, yaĢa göre ise genellikle önemsiz bulunmuĢtur. ÇeĢitli genotipler içerisinde ise, özellikle yerli ırklarımızdan olan Yerli Kara ile kombine verimli bir genotip olan Simental Melezi sığırlar arasında önemli farklılıklar bulunurken, Yerli Kara ve melezleri ile Doğu Anadolu Kırmızısı, Esmer Melezleri arasında elde edilen sonuçlar bakımından canlı ağırlık, karkas ve baĢ ağırlıkları hariç, istatistiksel bir farklılık bulunmamıĢtır. Buna göre daha karlı ve ekonomik bir besi için cinsiyete göre erkek, genotipe göre ise yerli ırklar yerine kombine verimli genotipler veya bunların melezlerinin özellikle de Simental genotipinin tercih edilmesinin daha iyi olacağı düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the slaughter and carcass characteristics of different genotype of cattle slaughtered at the Meat and Milk Board Ağrı Meat Processing Plant. In the study, a total of 202 animals, 139 females and 63 males, which were bred by the public and were healthy and 1-12 aged were used recording cattle slaughtered. According to genotype of cattles were slaughtered which 88 of these animals were Esmer Crossbreed, 46 were Simental Crossbreet (SM), 30 were Eastern Anatolian Red (DAK), 20 were Native Black, 18 were Native Black Cross (YKM) were used. The average live weight of the Esmer Crossbreet, Eastern Anatolian Red, Native Black Cross, Simental Crossbreet, Esmer, Native Black cattle were found to be respectively 362,56, 341.10, 329.44, 433.26 ve 249.70 kg; their carcass weights were 185.52, 171.57, 163.06, 265.50 ve 125.60 kg; the leather weights were 17.98, 17.68, 17.44, 17.68, 16.36 kg; the head weights were 11.63, 10.67, 10.87, 13.02, 9.36 kg; the foot weights were 8.76, 7.99, 7.96, 9.58, 8.44 ve 7.02kg; the internal organ weights were 51.25, 51.52, 50.88, 50.22, ve 44.76 kg and the carcass yields were found as %50.67, %50.04, %50.09, %59.80 ve %47.99 According to sex, females and males were determined to have live weights of respectively 340.05, 408.33 kg; their carcass weights were 169.83 ve 246.57 kg, the skin weights were 17.84 ve 17.27 kg, the head weights were 10.94, 12.83 kg, the foot weights were 10.91 ve 12.83 kg, the internal organ weights were 50.92, 49.19 kg and the carcass yields were found as 49.59% and 58.39%. The effect of gender on live weight, carcass weight and carcass yield was significant (p 0.05). According to the breed, the differences in terms of live weight, carcass, head and internal organ weights were important, while other parameters were insignificant (p>0.05). For age, no significant difference was found between groups in terms of slaughter and carcass XI parameters (p> 0.05). As a result; in this study, at the Meat and milk Ağrı Institution, in which the slaughter and carcass characteristics of cattle were evaluated while it was found significant the differences between characteristics of live weight and carcass weight according to sex and different genotype, ıt was generally found in significant due to age. There are significant differences among the various races, especially between Native Black which is one of our natives breeds and Simental Hybrid cattle which is a combined fertile breed while it was found no significant difference between Native Black and its hybrids, and Eastern Anatolian Red, Montofon, and its hybrids, except for head weights. Accordingly, it is thought that for a more profitable and economic fattening, male according to gender but according to breed, combined fertile breeds and their hybrids, especially Simental rather than native ones would be better.