Yumuşak güç bağlamında Türkiye'de uluslararası öğrenci hareketliliği
International student mobility in Turkey within the context of soft power
- Tez No: 560186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ATATORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Güç, Yumuşak Güç, Uluslararası Öğrenci Hareketliliği, Turkey, Power, Soft Power, International Student Mobility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Neo-liberalizmin önde gelen isimlerinden olan Joseph Nye'nin ortaya koyduğu“yumuşak güç”kavramı ile uluslararası öğrenciler arasındaki bağlantının keşfedilmesi ve bu öğrencileri kabul eden ülke için uluslararası öğrencilerin özel bir yumuşak güç kaynağı olduğu varsayımına dayanmaktadır. Yumuşak güç, devletleri ekonomik ve askeri güç kullanımının zorlayıcı ve tehdit edici yönüyle değil; takip etmek, değerlerine hayran bırakmak, örneğini taklit etmek gibi rıza yönüyle istediği sonuçlara götürür. Bu anlamda, askeri veya ekonomik silahların tehdidi veya kullanımıyla değişmeye zorlamak kadar başkalarını yanına çekmek de önemlidir. Kendi yanına çekme gücü ise, başkalarının kültürünü, değerlerinin çekiciliğini ve siyasi tercihlerini kendi amacına göre şekillendirebilme becerisiyle olur. Gücün bu yönü başkalarının istediğini istemesini sağlamak yumuşak gücün kendisidir. Çalışmada, Türkiye'nin uluslararası öğrenci hareketliliğindeki mevcut durum, yumuşak güç bağlamında güncel istatistiksel verilerle birlikte incelemeye tabi tutulmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin yumuşak güç bağlamında değerlendirilmesi bakımından yapılan ilk çalışmadır. Çalışmanın nihai amacı: Uluslararası öğrenci hareketliliği referans alınarak ülkelerinden eğitim almak için gelen öğrencileri tanıma ve yumuşak gücümüzün portresini bu vesile ile görmek ve arttırılması için ipuçları elde etmektir. Bu çalışma, bu ihtiyaç nedeniyle motive olmuş ve uluslararası öğrencilerin Türkiye'de eğitim alma tercihlerini ve Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin deneyimlerini etkileyen faktörleri araştırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the discovery of the connection between the international students and the concept of soft power, which was introduced by Joseph Nye, a leading figure in neoliberalism, and on the assumption that international students are a special source of soft power for the country that hosts them. Soft power leads a state to achieve the desired results in the international sphere not by means of compelling or threatening use of military and economic power but by means of creating consent within the target audiences by wowing and impressing them with the values it adopts and by setting trends and producing examples that will be followed. In this sense, it is important for a state to attract other states to its own side as well as to force adversaries to change their positions by actual use and the threat of military and economic weapons. A state's power to attract others to its own side is measurable by the competence to shape the culture, values and the political preferences of others in accordance with its own goals. The aspect of power to make others want what they want, that is, to determine their wants, is the soft power in its own right. In this research, the current situation in international student mobility in Turkey has been subjected to examination with the updated statistical data in the context of soft power. This is the first study to evaluate the international students studying in Turkey in the context of soft power. The final aim of the research is to recognise the students coming from their countries to education in Turkey with reference to the international student mobility and to see the portrait of our soft power on this occasion and provide insights to enhance it. This study has been motivated due to the above mentioned need and has quested the educational preferences of international students and factors that affect their experiences in Turkey.