Kronik myeloid lösemi tanısı ile izlenen hastalarda tedavi yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of the Treatment Response in Patients Followed-up with the Diagnosisi of Chronic Myeloid Leukemia
- Tez No: 560225
 - Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA NALÇACI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Hematoloji, Hematology
 - Anahtar Kelimeler: Kronik Myeloid Lösemi, Tirozin Kinaz İnhibitörleri, Majör Moleküler Yanıt, Tedaviye Yanıtsızlık, Tedaviye Yanıt Kaybı, Kalıcı Remisyon, Chronic Myeloid Leukemia, Tyrosine Kinase Inhibitors, Major Molecular Response, Lack of Response to Treatment, Loss of Response to Treatment, Sustained Remission
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Son 20 yıla yakın sürede Kronik Myeloid Lösemi'nin (KML) sitogenetiği ve moleküler biyolojisinde gerçekleşen olumlu gelişmeler ışığında hastalığın tanı yaklaşımı ve hastaların takibi ve tedavisinde olumlu yansımalar olmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak hastanemizdeki KML hastalarının takip ve tedavisi şekillenmiştir. Çalışmamızın amacı bu yeni dönemde hastalarımızın tedavi sonuçlarını değerlendirmektir. Materyal ve Metot: 02 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran takipli ve yeni tanılı toplam 200 KML'li hastanın demografik, tanısal ve aldığı basamak tedavi verileri, majör moleküler yanıt süreleri, tedavi seyrini etkileyen ilave klonal kromozomal anomaliler, gen mutasyonları ve ilaç yan etkileri ile ilgili veriler ve tedavi sonuçları hasta poliklinik dosyalarından retrospektif olarak toplandı. Bulgular: Takip süreleri 3 ay ile 22 yıl arasında değişen toplam 200 hastanın tedavisinde hasta başına en fazla 6 basamakta %97,0 hastada çalışma dönemimiz itibarıyla kalıcı remisyon elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In the light of the substantial and favourable developments in the cytogenetics and molecular biology of chronic myeloid leukemia (CML) within the past two decades the approach to the diagnosis and management of the disease has improved significantly. The management of CML patients in our center has taken shape parallel to these developments. Our aim in this current study was to evaluate the treatment outcomes of our patients in this new era. Material and Methods: Data from the demographics, diagnostics, the type of treatment given, major molecular response time, additional clonal chromosomal anomalies, genetic mutations and drug side effects that affected the course of treatment of 200 CML patients who reported to the out-patient department for regular visits and new diagnosis between January 02, 2018 and December 31, 2018 were collected from the patients' charts retrospectively. Findings: The 200 patients had been on regular visits for durations varying between 3 months and 22 years. Sustained remission was achieved in 97.0% in a maximum of 6 treatment steps per patient.