The effect of form-focused instruction in a primary school CLİL context on language awareness
İçerik temelli yabancı dil öğretim modeli ilokukul öğrencilerinde biçim odaklı öğretimin dil farkındalığına etkisi
- Tez No: 560255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİME ÇİFTÇİ, DOÇ. DR. SİNEM VATANARTIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İçerik Temelli Yabancı Dil Öğretim Modeli, Dil Farkındalığı, Biçim Odaklı Öğretim, Üstdil Farkındalığı, İçerik Temelli Öğrenme, Bariz Dil Öğrenimi, Content and Language Integrated Learning, Language Awareness, Form-Focused Instruction, Metalinguistic Awareness, Content-Based Learning, Explicit Language Learning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı içerik temelli yabancı dil öğretim modeli ilkokul öğrencilerinde biçim odaklı öğretimin dil farkındalığına etkisini araştırmaktır. Çalışma özellikle, biçim odaklı öğretimin içerik temelli yabancı dil öğretim modeli ile birlikte uygulandığında öğrencilerin dil biçimlerini fark etme yeteneği ve biçim ve işlev arasında ilişki kurma; öğrencilerinin dil ürünlerinin söz dizimi doğruluğu ve dil farkındalığı ile ilişkili olarak üstdil farkındalığının farklılık gösterip göstermediğini incelemektedir. Karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimseyen yarı deneysel çalışmada bir ön test ve art test, üç dil farkındalığını arttıran sınıf içi etkinliği ve beş dil farkındalığı protokolü Türkiye'deki 40 dördüncü sınıf özel okul öğrencisine uygulanarak veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Hem içerik temelli öğretim modelinin hem de biçim odaklı öğretimin dil farkındalığına belirli bir düzeyde etkisi olduğu, fakat biçim odaklı öğretim içerik temelli öğretim modeline uyarlandığında dil farkındalığının daha yüksek bir seviyede sağlanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of Form-Focused Instruction (FFI) in a primary school Content and Language Integrated Learning (CLIL) context on Language Awareness. More specifically, the study examined if there is a significant effect of FFI along with CLIL instruction on the ability of noticing and building a relationship between form and function, syntax accuracy of language outcome, and metalinguistic awareness regarding the language awareness level. Adopting a quasi-experimental research design utilizing mixed methods, the study used a pre-test, a post-test, three language awareness raising classroom tasks and five language awareness protocols to collect data from 40 fourth grade students in private schools in Turkey. The findings of the study suggest that both CLIL and FFI have a certain impact on Language Awareness of primary school students; however, when FFI is implemented to CLIL lessons, the level of language awareness is higher.