İş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve lisans öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of knowledge health and safety health and safety knowledge health and safety knowledge levels
  1. Tez No: 560256
  2. Yazar: TUBA GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDEN ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programı, İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Programı, Occupational Health and Safety Associate Degree Program, Occupational Health and Safety Undergraduate Program
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun çıkartılması ve yürürlüğe girmesiyle birlikte işverenlere, geçerli iş güvenliği uzmanı belgesine sahip uzman çalıştırma zorunluluğu getirilmiş ve ülke çapında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzman ve teknik personel eksikliği ortaya çıkmıştır. 2012 yılında bu alanda 15 devlet üniversitesi, 3 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 18 üniversitede 21 iş sağlığı ve güvenliği önlisans programlarına alınan öğrenci sayısı 1310' a ve ilk kez bir vakıf üniversitesinde İSG lisans programı açılarak 60 kişilik kontenjanla bu sayı 1370'e ulaşmışken; 2018 de 85 Üniversitede 102 İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programıyla 12.231 öğrenci; 14 Üniversitede 14 İSG Lisans programıyla 2807 öğrenci toplamda 15.038 öğrenci kontenjanla eğitim vermeye devam etmektedir. Birçok bilim dalının katkılarıyla halen gelişmekte olan dinamik, multidisipliner, yeterli eğitim ve mutlak deneyime ihtiyaç duyulan İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ki bu hızlı artış eğitimin yeterliliği, süresi ve uzmanların yetkinliği gibi başka problemleri doğurmuştur. Betimsel tipteki bu araştırmanın evreni Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği programlarının 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi basit rastgele örneklem yöntemi ile bir özel üniversitenin İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans öğrencilerinin 2. sınıf ve bir devlet üniversitesinin lisans 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği önlisans ve lisans eğitimleri arasında ki 2 yıllık eğitim yılı farkı bilgi düzeyini ne derece etkilediğinin belirlenebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi düzeylerini ölçebilmek adına 30 soruluk bilgi ölçeği oluşturulmuştur ve elde edilen sonuçlara göre değerlendirme yapılmış başarı düzeyinin eğitim gruplarına göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Upon the issuance and enactment of the Occupational Health and Safety Law No. 6331, employers have been obliged to employ experts with a valid occupational safety expert certificate and a lack of OHS experts and technical personnel has emerged across the country. In 2012, 15 public universities, 3 foundation universities in total, 18 universities, 21 occupational health and safety programs were opened and the number of students in these programs reached to 1310 students, and for the first time a foundation university opened an OSH undergraduate program with a quota of 60 students and this number reached 1370; In 2018, there were 12,231 students in OHS associate degree programs in 85 universities and 2807 students in 14 OHS undergraduate programs in 14 universities, 15,038 students in total. OHS which is still developing with the contributions of many disciplines, is a dynamic multidisciplinary discipline needs adequate education and absolute experience, this rapid increase in the field of OHS programs has caused other problems such as the quality of the education and the competence of the experts. The scope of this study is limited to 2-year associate and 4-year undergraduate degree students of the Occupational Health and Safety program in Turkey. The samples of the study are composed of the second grade associate degree students of a foundation university and final year undergraduate students of a state university. In order to determine the difference of knowledge level of OHS in the 2-year associate degree education and 4 year undergraduate education, a 30-item knowledge scale has been formed and according to the results obtained, significant differences were observed.