Kalite fonksiyon göçerimi ve hizmet sektöründe uygulanması
Quality function deployment and an application in service sector
- Tez No: 214069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kalite Evi, Quality, Total Quality Management, Quality Function Deployment, House of Quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde globallesme neticesinde isletmeler artan rekabetle karsıkarsıyadırlar. Bu kosullarda isletmelerin hayatta kalabilmek için, ürettikleri ürünleriya da sundukları hizmetleri müsterilerinin istek, ihtiyaç ve beklentilerini karsılayacaksekilde planlamaları ve tasarlamaları gerekmektedir.Kalite Fonksiyon Göçerimi firmaların müsterilerini tanımalarına yardım eden,onların ihtiyaç ve beklentilerine en kısa sürede cevap verebilen bir yöntemdir.Yöntemin temeli, müsterilerin sesini dinlemeye dayanmaktadır. Bu özellik onu,standart kalite yöntemlerinden ayırmaktadır.Bu çalısmanın amacı Kalite Fonksiyon Göçeriminin hizmet isletmelerindeuygulamasını ortaya koymaktır. Bu amaç dogrultusunda lojistik sektörünün öncükuruluslarından bir kargo isletmesi seçilmistir. Seçilen isletmede KFG süreciuygulanmaya çalısılmıs ve bu sekilde KFG sürecinin seçilen isletmede geçerliligiincelenmistir. Bu çalısmada kullanılan bilgiler, anket ve karsılıklı görüsme yoluylamüsteri, isletme çalısanları ve yöneticilerinden alınmıstır.Uygulamaya sırasıyla Ne, Nasıl, liskiler, Ne kadar kısımlarınınolusturulmasıyla baslanmıs ve sonuçta kargo isletmesinin kalite evi ortayaçıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the companies are encountered with a strict competition mainlydue to globalization. In order to survive, those companies have to plan and designtheir products or service levels in compatible with meeting their customerrequirements and satisfactions.Quality Function Deployment is the key element to help the companiesunderstanding their customers and offering the best solutions to fulfill their needs.The basic of the method is paying high attention to the customer which differentiatesit from the other standardized quality methods.The aim of this study is that revealing the importance of the ?QualityFunction Deployment? inside the service based companies. To achieve this aim, oneof the major cargo companies in the logistics sector was chosen and QFD process hasbeen applied there to see the applicability of this process. The information used inthis study has been derived from the survey and face to face conversation by thecustomers, company staff and the managers as well.The application started with building the features of ?What, How,Relationships and How Much? inputs and by this way ?House of Quality? of thecompany has been formed.