Proje imam – hatip liselerinde Arapça hazırlık sınıfı öğretim yöntem ve teknikleri
Teaching methods and techniques in Arabic preparation classes in project İmam- Hatip high schools
  1. Tez No: 560409
  2. Yazar: SONGÜL İLANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça öğretimi, yöntem ve teknikler, Arapça öğretmenleri, Proje İmam-Hatip liseleri, Arapça hazırlık sınıfları, Tecahing Arabic language, methods and techniques, Arabic teachers, Project Imam Hatip High Schools, Arabic prep classes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de son yıllarda İmam- Hatip liseleri proje okulu olma yolunda hızlı bir şekilde ilerleme kaydetmiştir. Bu okulların bazılarında Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfları bulunmaktadır. Buna binaen bu çalışmada, Arapça hazırlık sınıflarında kullanılan Arapça öğretim yöntem ve tekniklerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, Türkiye'deki Arapçanın önemi, Türkiye'de Arapça eğitimi veren kurum ve kuruluşlardaki Arapça eğitimi üzerine bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; Arapça hazırlık sınıfı olan Proje İmam- Hatip liselerinde okuyan öğrencilere ve Arapça öğretmenlerine yönelik anket uygulaması yapılarak bu anketlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç kısmında ise anket verilerinden elde edilen bilgiler sonuca bağlanarak önerilerde bulunulmuştur. Çalışmamızın amacı, öncelikle Arapça hazırlık sınıflarındaki Arapça öğretim yöntem ve tekniklerin belirlenmesi ve bu yöntem ve tekniklerin öğrencilerin üzerindeki başarı durumunu tespit etmektir. Ayrıca bu çalışmanın Arapça öğretmenlerine yöntem ve teknik seçerken yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Imam-Hatip schools in Turkey has made rapid progress in having a substantial place among project schools in recent years. Some of these schools have Arabic and English preparatory classes. In thşs study, Arabic teaching methods and techniques used in Arabic prep classes were analyzed and identified. In the first part of our study, te importance of Arabic in Turkey and group of information about the institutions and organizations in Turkey which provide Arabic education. In the second part; The questionnaires were applied to students and Arabic teachers who were studying/working in Arabic prep classes of Project Imam-Hatip High Schools; and these questionnaires were evaluated. In the result section, the information obtained from the survey data was concluded and recommendations were made. The aim of our study is firstly to determine Arabic teaching methods and techniques in Arabic prep classes and then to determine the success level of these methods and techniques on students. It is also thoutght that this study will guide the Arabic teachers in selecting method and technique for teaching.