Din felsefesinde teizm-ateizm tartışmalarında kullanılan kanıtların mantıksal analizi
Logical analysis of the arguments used in the discussions of theism and atheism in the philosophy of religion
  1. Tez No: 560414
  2. Yazar: YUSUF TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER SADIK YARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, kanıt, kanıt analizi, R. Swinburne, R. Dawkins, God, argument, argument analysis, R. Swinburne, R. Dawkins
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmanın odak noktasını, "Tanrı var mı? sorusuna verilmiş iki farklı cevabın rasyonellik iddialarını gösteren kanıtların formel ve informel mantık kurallarıyla analizi oluşturmaktadır. Çalışmamız giriş ve sonuç bölümü hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezimizin konusu, amacı ve önemi hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanında Tanrı'nın varlığı sorununa ilişkin ortaya konulmuş teizm ve ateizm kavramlarının etimolojik kökenlerine ve bu kavramların düşünce tarihinde ele alınış biçimlerine değinilmiştir. Birinci bölümde Tanrı'nın varlığı sorunuyla ilgili teizmin ve ateizmin ortaya koyduğu kanıtlar tarihsel arkaplanları dikkate alınarak orta konulmuştur. İkinci bölümde ise mantık disiplininin temel konularından olan kanıt ve kanıt analizi konularına değinilmiştir. Yine bu bölümde hem formel hem informel mantıkta hangi kanıt modellerinin kullanıldığına ve bu kanıtların analizine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise çağdaş felsefede teizmin önde gelen isimlerinden olan R. Swinburne'ün ve ateizmin önde gelen isimlerinde olan R. Dawkins'in Tanrı'nın varlığı sorunuyla ilgili kanıtları ele alınıp formel ve informel mantık açısından analizleri yapılmıştır. Bölüm sonunda ise her iki düşünürün kanıtlarının muhteva ve şekil yönünden mantıksal karşılaştırmaları verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamızın genel değerlendirmesini yaptık. Sonuç olarak, Tanrı'nın varlığı sorununun mantık kanalıyla açıklandığı çalışmamızda gördük ki teizmin öne sürdüğü Tanrı kanıtlamaları ateizmin öne sürdüğü karşı kanıtlarından daha makul, rasyonel, akla yatkın ve ikna edici görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The focal point of this thesis is the analysis of rationality of the arguments concerning the two different answers given to the question of“Is There a God?”. Our thesis consists of three main parts excluding the Introduction and Conclusion. In the Introduction, it has been given knowledge about the subject matter, aim and significance of the thesis. In addition to this, etymological origins and hystory of the concepts of theism and athesim has been mentioned in the Introduction. In the First Part, all sorts of theistic and atheistic arguments put forward for and against the Existence of God have been described in detail together with their historical backgrounds. In the Second Part, subjects of argument and argument analysis in formal and informal Logic have been elaborated in their traditional and contemporary forms. In the Third Part, which is the main part of the thesis, we have discussed the theistic Arguments put forward by Contemporary theist philosopher Richard Swinburne, and the atheistic Arguments defended by Contemporary athestic thinker Richard Dawkins; and then we have evaluated their Arguments in accordance with the criteria of argument analysis used in formal and informal Logic. In the Conclusion, we have seen that the arguments put forward in favour of the Existence of God are more reasonable, rational, plausible and convincing than the atheistic arguments.