Kötülük problemi ve Hume'daki görünümü
The problem of evil and its view in Hume
  1. Tez No: 926384
  2. Yazar: ÖZKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAYAR BRAVO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kötülük, Kötülük Sorunu, Tanrı, Teizm, Ateizm, Agnostisizm, Evil, The Problem of Evil, God, Theism, Atheism, Agnosticism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsanoğlunun tarih sahnesine çıkışı kadar eski bir geçmiş i olan kötülük problemi, her çağ ya da dönemde özellikle kötülük üzerine kafa yoran birçok entelektüel insanın ilgi alanı olmuştur. Çünkü kendi hayatlarına derinden etki eden bu soruna karşı kayıtsız kalamamışlar ve sorunun kaynağına yönelik birçok teori ortaya atmışlardır. Bu çalışmanın amacı, ilk olarak Epikuros'un öne sürdüğü kötülük sorunu üzerine felsefi bir soruşturma yapmak ve ardından bu sorunu, 18. Yüzyılda din felsefesinin gündemine yeniden getiren David Hume özelinde ele alarak, Hume'un bu sorunu tartışmaktaki niyetinin ne olduğunu açıklığa kavuşturmaktır. Bu çerçevede, çalışmanın ilk bölümünde problem, kötülüğün felsefi bir sorun olarak varlığını kabul eden teizm ve ateizm bağlamında tartışıldı. Ayrıca, kötülük türlerinin ne olduğuna değinilerek, daha çok ahlaki kötülüğün bir problem oluşturduğuna dikkat çekildi. Yine bu bölümde, kötülük probleminin türleri açıklanarak, ateistlerin en şiddetli saldırılarını mantıksal kötül ük problemi üzerinden yaptıkları üzerinde duruldu. Kötülük probleminin çözümüne yönelik din felsefesinde bazı filozoflar,“teodise”denemelerine de girişmişlerdir. Çalışmada bu teodiselerden ön plana çıkanlar ele alınmış, ancak bunlar insan zihninin ürünü oldukları için farklı inanç kesimlerinden insanların üzerinde uzlaşabilecekleri çözümler sunamadıkları vurgulanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Hume'un, Tanrı anlayışının, teizmin geleneksel Tanrı kanıtlamalarına yönelik eleştirilerinin ve kötülük problemini yorumlama biçiminin filozofun bilgi teorisinden özellikle de nedensellik eleştirisinden ayrı değerlendirilemeyeceği savunuldu. Buna göre, bilgi teorisinde deneyci olan Hume'a göre Tanrı'nın var olup olmadığı asla bilinemez. Ancak iman yoluyla Tanrı'nın varlığından ve niteliklerinden bahsedilebilir. Bu bağlamda, Hume'un ateist değil, agnostik olduğu iddia edildi. Hume, kötülük problemini de bu çerçevede yorumlar. Ona göre kötülükler, bir ateizm kanıtı ya da bir inanç sorunu değildir. Kötülük problemiyle hem teizmin 158 geleneksel teleolojik delilini eleştirir, hem de kendi agnostik felsefesine ontolojik bir temel kazandırmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
The problem of evil, which has a history as old as the emergence of human beings on the stage of history, has been the field of interest of many intellectuals who have been thinking about evil in every age or period. Because they could not remain indifferent to this problem, which had a profound effect on their lives, they put forward many theories about the source of the problem. This study aims to first make a philosophical investigation on the problem of evil put forward by Epicurus and then to clarify what Hume's intention was in discussing this problem by dealing with David Hume, who brought this problem back to the agenda of philosophy of religion in the 18th century. In this context, the problem was discussed in the context of theism and atheism in the first part of the study, which accept the existence of evil as a philosophical problem. In addition, it was pointed out that moral evil constitutes a problem by mentioning what types of evil are. Again in this section, the types of the problem of evil were explained, and it was emphasized that atheists made their most violent attacks on the problem of logical evil. In the philosophy of religion aimed at solving the problem of evil, some philosophers have also attempted“theodicy”. In the study, the prominent ones of these theodicies were discussed, but it was emphasized that they could not offer solutions on which people from different belief segments could agree, as they are the product of the human mind. In the second part of the study, it was argued that Hume's understanding of God, theism's criticisms of traditional God proofs, and his interpretation of the problem of evil cannot be separated from the philosopher's theory of knowledge, especially from the critique of causality. According to Hume, who is an empiricist in the theory of knowledge, it can never be known whether God exists or not. Only through faith can we talk about the existence and qualities of God. In this context, it has been argued that Hume was not an atheist but an agnostic. Hume also interprets the problem of evil in this framework. 160 According to him, evil is not a proof of atheism or a question of belief. Through the problem of evil, he both criticizes the traditional teleological argument of theism and tries to give an ontological basis to his agnostic philosophy.