2009-2017 ilkokul matematik öğretim programlarının karşılaştırılması ve öğretmen görüşleri
The comparison between 2009 and 2017 elementary school curriculum and investigation of teachers view
- Tez No: 560451
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretim Programı, Program Karşılaştırılması, Mathematics Curriculum, Program Comparing curriculums
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı 2009 yılı matematik öğretim programı ile 2017 yılı matematik öğretim programının karşılaştırılması ve programlarla ilgili Sınıf Öğretmenlerinin görüşlerini incelemektir. Bu incelemeler sonucunda matematik öğretimi ve matematik programı ile ilgili konuşabileceğimiz sınırlılıklar oluşturulmuştur. Sınıf Öğretmenleri ile görüşülecek görüşme soruları hazırlanarak uzman görüşü alınmıştır. Çalışma 2018 – 2019 eğitim öğretim yılında Antalya İli, Kepez ve Konyaaltı İlçelerinde devlet okullarında görev yapan 57 Sınıf Öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri kullanılan çalışma durum çalışmasıdır. Verilerin toplanmasında doküman inceleme ve yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. 2009 matematik öğretim programı ile 2017 matematik öğretim programı 1 – 4. sınıflar düzeyinde tüm kazanımlar tek tek yorumlanmıştır. Ardından görüşme soruları katılımcılara yöneltilmiş ve toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre kazanımlar azaltılıp sadeleşmiştir. Sınıf Öğretmenleri bu durumu olumlu bulmaktadır. Bir diğer bulgu ise 2017 yılı matematik öğretim programı bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi nerede kullanacağını bilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the mathematics curriculum in 2009 and 2017 and analyse the opinions of Class Teachers about these curriculum. In the light of these studies, limits that we can talk about maths teaching and maths curriculum has been composed. Questions which will be discussed with the Class Teachers were prepared and opinions of experts were taken. This study was carried out in 2018 – 2019 education period with 57 Class Teachers who were teaching in state schools in Kepez and Konyaaltı states in Antalya. This is a case study using qualitative research technique. While collecting datas document analyzing and structured questionnaire from was used. All learning outcomes of 1 – 4 grades in 2009 maths curriculum and 2017 maths curriculum were analyzed. Later, questionnaires were asked to the participants and all datas collected were analyzed by using content analysis method. According to the research result learning outcomes were alleviated and simplified. Class Teachers approved this situation. Another result showed us that 2017 maths curriculum aims to bring up new generations who can produce knowledge and who are sure about where to use it.