Çalışanların problemli internet kullanım alışkanlıklarının sanal kaytarma üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolü
The mediating role of organizational identification inthe effect of employees' problematic internet use on thecyberloafing
- Tez No: 560489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIZILDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Problemli İnternet Kullanımı, Sanal Kaytarma, Örgütsel Özdeşleşme, Problematic Internet Use, Cyberloafing, Organizational Identification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler hayatın her alanını etkilemektedir. İletişim teknolojilerinin temelinde bulunan internetin birçok olumlu yönü bulunmakla birlikte, problemli bir biçimde kullanılması bireylerin kişisel ve sosyal hayatlarında sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle iş yaşamında problemli internet kullanımı sonucunda sanal kaytarma davranışlarının ortaya çıkması çalışanların, işletme ile ilişkisini ve örgütsel özdeşleşme düzeylerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada çalışanların problemli internet kullanım alışkanlıklarının sanal kaytarma üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 362 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 istatistiki programları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; problemli internet kullanım alışkanlığı boyutlarından azalmış dürtü kontrolünün önemsiz sanal kaytarma üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin tam aracılık rolü bulunduğu belirlenmiştir. Problemli internet kullanım alışkanlığının diğer boyutu olan dikkat dağıtmanın önemsiz sanal kaytarma üzerindeki etkisinde ise örgütsel özdeşleşmenin kısmi aracılık rolü bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatürde yapılmış olan benzer çalışmalar ile kıyaslanarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies affect all areas of life. Although there are many positive aspects of internet which is the basis of communication technologies, problematic use of the internet may cause problems in individuals' personal and social lives. In particular, the emergence of cyberloafing behaviors as a result of problematic internet use in business life may negatively affect employees' relationship with the business and their levels of organizational identification. In this study, it is aimed to investigate the mediating role of organizational identification in the effect of problematic internet use of the employees on cyberloafing behaviors. In this context, 362 people working in Bursa Metropolitan Municipality personnel were surveyed. The data were analyzed with SPSS 25.0 and AMOS 24.0 statistical programs. As a result of this study, it has been found that organizational identification has a full mediating effect between diminished impulse control from problematic internet use dimension and insignificant cyberloafing. Also organizational idenfication has a partial mediating effect of distraction which is another dimension of problematic internet use and insignificant cyberloafing. The findings were discussed and compared with similar studies in the literature.