Levosimendan'ın iskemik kolon anastomozu modelinde anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of levosimendan on anastomotic healing in an ischemic colon anastomosis model
- Tez No: 560524
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KARAKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemik kolon anastomozu, anastomoz kaçağı, Levosimendan, Ischemic colon anastomosis, anastomotic leakage, Levosimendan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kolorektal kanser ve inflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalarda yapılan cerrahinin güvenliği; ameliyat öncesi hazırlık, antibiyotik profilaksisi, cerrahi teknik ve postoperatif yönetimdeki ilerlemelerden dolayı son yıllarda önemli ölçüde iyileşmiştir. Buna rağmen komplikasyonlar azalmış olmakla birlikte devam etmektedir. Bu komplikasyonlar kanama, anastamoz ayrılması ve anastomoz alanından sızıntı, darlıklar ve fistülleri içerir. Anastomoz kaçakları açısından bir araya getirilen intestinal segmentlerin iskemisi en ciddi risk faktörlerinden birisidir. Kolon, gastrointestinal sistemde iskemiye en müsait organ olarak bilinmektedir. Bütün bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda geniş bir uygulama alanı olan kolonik anastomozlarda kaçak olabilmektedir ve bu kaçağın yönetimi hasta için ciddi morbidite yaratacak bir hadise olmakla beraber, oldukça maliyetli ve zahmetli bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Splanknik perfüzyon üzerine vazoaktif ajanların etkisinin önemli olduğu bilinmektedir. Levosimendan hem inotropik hem de vazodilatatör özelliklere sahip yeni bir ajandır ve çeşitli mekanizmalarla vazodilatasyon sağlamaktadır. Levosimendan' ın bu etkilerinin iskemik kolon anastomozunun iyileşmesine etki edip etmediği çalışmamızın amacını oluşturdu. Çalışmamızda 60 adet rat 6 gruba randomize edildi. Tüm deney hayvanlarında iskemik sol kolon anastomozu, bağırsakta tam kesi yapılıp anastomoz uygulanacak hattın 2 cm proksimali ve 2 cm distaline değin olan 4 cm' lik bağırsak segmentinin mezosu kesilmek suretiyle iskemik bırakılmasının ardından yapıldı. Grup 1' deki hayvanlara iskemik sol kolon anastomozu uygulanmış olup postop 4. günde yeniden operasyona alınarak inceleme için gerekli örneklerin alınması ve ölçümlerin yapılmasının ardından ratlar sakrifiye edildi. Grup 2' deki hayvanlara aynı işlemler uygulanıp Grup 1' den farklı olarak sekonder operasyon ve incelemeler postop 7. günde yapıldı ve sakrifikasyon yapıldı. Grup 3' teki hayvanlara preop ve postop 3' er gün süresince günlük 0,3 mg/kg (düşük doz) Levosimendan intraperitoneal yolla verilerek aynı işlemler tekrarlanıp sekonder operasyon ve incelemeler postop 4. günde uygulandı ve sakrifikasyon yapıldı. Grup 4' teki hayvanlara preop ve postop 3' er gün süresince günlük 0,3 mg/kg (düşük doz) Levosimendan intraperitoneal yolla verilerek aynı işlemler tekrarlanıp sekonder operasyon ve incelemeler postop 7. günde uygulandı ve sakrifikasyon yapıldı. Grup 5' teki hayvanlara preop ve postop 3' er gün süresince günlük 1 mg/kg (yüksek doz) Levosimendan intraperitoneal yolla verilerek aynı işlemler tekrarlanıp sekonder operasyon ve incelemeler postop 4. günde uygulandı ve sakrifikasyon yapıldı. Grup 6' daki hayvanlara preop ve postop 3' er gün süresince günlük 1 mg/kg (yüksek doz) Levosimendan intraperitoneal yolla verilerek aynı işlemler tekrarlanıp sekonder operasyon ve incelemeler postop 7. günde uygulandı ve sakrifikasyon yapıldı. Bütün deneklerde sakrifikasyon öncesi patlama basıncı ölçümü yapılıp histopatolojik inceleme, doku hidroksiprolin ve myeloperoksidaz düzeyleri ölçümü açısından örnekler alındı. Biyokimyasal parametreler açısından değerlendirildiğinde istatistiksel farklılık saptanmamakla beraber patlama basınçları ve histopatolojik parametreler açısından ilaç kullanılan grupların lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç olarak Levosimendan' ın iskemik kolon anastomozunun iyileşmesine olumlu katkılar sağladığı görüldü. Daha geniş gruplarla ve daha çok parametre kullanılarak deneyler yapılması ilerleyen zamanlarda daha net ve güvenilir sonuçlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Safety of surgery in patients with colorectal cancer and inflammatory bowel disease have gotten better significantly in recent years, because of improvvement in preoperative preparation, antibiotic prophylaxis, surgical technique and postoperative management. However, the complications include bleeding, anastomosis separation and leakage from the anastomosis area, stenosis and fistulas continue with a decrease. Ischemia of anastomosed intestinal segments are one of the most serious risk factor for anastomosis leakage. Colon is known that the most suitable organ for ischemia in the alimentary tract. Considering all these cases, leakages can be seen in colonic anastomoses which is with a wide range of applications and the management of this situation is not only cause serious morbidity for the patient, but it is also quite costly and laborious. It is known that, the effects of vasoactive agents on the splanknic perfusion have an importance. Levosimendan is a new agent with both inotropic and vasodilator properties, and various mechanisms provide vasodilatation. So these effects of Levosimendan on the healing of colon anostomosis is aim of our study. In or study, 60 rats randomized to 6 groups. In all of the experimental animals, left colon ischemic anastomosis performed on 4 cm ischemic segment by cutting of the mesocolon 2 cm distal and 2 cm proximal from transsection area. In group 1 rats, ishchemic colon anastomosis performed and reoperated at the 4th day of postoperative to take samples and measurements and then sacrificed. In group 2, same procedure performed except measurement and taking samples at the 7th day. In group 3 rats, 0,3 mg/kg/day (low dose) Levosimendan applied intraperitoneal and the same procedure applied like group 1. In group 4 rats, 0,3 mg/kg/day (low dose) Levosimendan applied intraperitoneal and the same procedure applied like group 2. In group 5 rats, 1 mg/kg/day (high dose) Levosimendan applied intraperitoneal and the same procedure applied like group 1. In group 6 rats, 1 mg/kg/day (high dose) Levosimendan applied intraperitoneal and the same procedure applied like group 2. There were no statistically significant differences in terms of biochemical parameters, but statistically significant differences were found in terms of bursting pressures and histopathological parameters. As a result, it was observed that Levosimendan ischemic colon anastomosis contributed positively to healing. Experimenting with larger groups and with more parameters will provide clearer and more reliable results in later times.