Amatör futbolcuların statik ve dinamik denge düzeylerinin pas ve şut özellikleri üzerine etkileri
The impacts of amateur football players' static and dynamic balance levels on pass and shot features
  1. Tez No: 560574
  2. Yazar: ŞAHİN ÖZYAYLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAİK VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ferula rigidula, Umbelliferae, Turkey, morphology, anatomy, Football, Technical Skills, Posture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Özet Amatör Futbolcuların Statik ve Dinamik Denge Düzeylerinin Pas ve Şut Özellikleri Üzerine Etkileri Futbol müsabakası sırasında performansı etkileyen kuvvet, sürat ve dayanıklılık özelliği dışında denge yetisi maç sonucunu etkileyebilecek bir değişken konumundadır. Bu öneminden farklı olarak birçok araştırmada denge düzeylerinin sıklıkla koruyucu etkileri üzerinde durulmakta fakat branşa özgü beceriler üzerine etkilerine yönelik çok kısıtlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bueksikliği kapatmaya yönelik bu çalışmanın temel amacı; amatör futbolcuların statik ve dinamik denge düzeyleri ile futbola özgü pas ve şut teknik becerileri arasındaki olası ilişkilerin belirlenmesidir. Çalışmaya İzmir amatör liginde oynayan 18-30 yaş aralığında 18 sporcu dahil edildi (yaş: 19.94±1.98 yıl, boy uzunluğu: 181.22±7.45 cm, vücut kütlesi: 70.60±6.88 kg, vücut yağ oranı: 9.72±3.59). Denge ölçümleri Tecnobody denge ölçüm cihazında; statik ve dinamik uygulamalar şeklinde değerlendirildi (gözler açık-kapalı, çift ayak ve tek ayak). Loughborough pas ve şut testleri ile de pas ve şut atma düzeyleri belirlendi. Genel anlamda statik ve dinamik gözler kapalı ve açık denge düzeylerinin Loughborough pas ve şut testi ile ilişkili olmadığı gözlemlendi(p>0.05). Ayrıca çift ayak gözler açık, sağ ayak gözler açık ve çift ayak gözler kapalı gerçekleştirilen statik denge ölçümlerinden; Anterior-Posterior Hız Değişimi (AP Hız), Medial-Lateral Hız Değişimi (ML Hız) ve Perimeter (çevre) değişkenleri ile sol ayak şut performanslarında bu değerleri iyi ve kötü düzeyde olan oyuncular arasında anlamlı farklılıklar gözlemlendi (p0.05). Bu sonuçlara göre, amatör futbolcularda denge düzeyleri ile futbola özgü pas ve şut becerilerini uygulama düzeyleri arasındagenel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı söylenebilir. Fakat non-dominant ayakla atılan şutlar ile destek ayağının denge düzeyleri iyi ve kötü olan sporculararasında belirlenen farklılıklar yüzünden bu konuya yönelik daha farklı protokoller ile daha ayrıntılı sonuçlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Abstract The Impacts of Amateur Football Players' Static and Dynamic Balance Levels on Pass and Shot Features Apart from the force, speed and endurance features that affect the performance during the football competition, the capability of balance is a variable that can affect the match result. Although it has a big importance in this aspect, often, many researches only emphasize the protective effects of balance levels, but there are a very limited number of studies on the effects of it on branch-specific skills. The main purpose of this study which is conducted to make up this deficiency is to determine the relationship between static and dynamic balance levels of amateur football players and football-specific technical capabilities in the pass and shot. 18 athletes in the age range of 18-30 who play at İzmir amateur league have been included in the study (age19.94±1.98 years, height: 181.22±7.45 cm, body weight: 70.60±6.88 kg, body fat percentage: 9.72±3.59). Balance measurements have been evaluated as static and dynamic applications in the Tecnobody balance measurement device (as eyes open-closed, double feet and one foot). Pass and shooting levels have been determined by Loughborough pass and shooting tests. In general, static and dynamic eyes closed and open balance levels have not been associated with Loughborough pass and shooting test (p> 0.05). In addition, in static balance measurements with the variables of Anterior-Posterior Speed Change (AP Speed), Medial-Lateral Speed Change (ML Speed) and Perimeter (environment), which has been applied as double foot eyes open, right foot eyes open and double foot eyes closed, a significant difference has been observed between the players with good value levels and the ones with low-value levels. (p 0.05). According to these results, it can be said that there is generally no significant relationship between the level of balance and the levels of performing the football-specific pass and shooting skills in amateur football players. However, the differences determined between non-dominant foot shots and athletes with good and low balance levels in support leg may provide more detailed results with different protocols for this subject.