Prion protein polimorfizmleri ile intihar davranışı arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of relationship between prion protein polymorphisms and suicide behaviour
- Tez No: 560659
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Prion, Protein, Gen, Polimorfizm, İntihar, Prion, Protein, Gene, Polimorphism, Suicide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Prion enfeksiyöz bir proteindir ve insanlar ile hayvanlarda bulaşıcı süngerimsi ensefalopatiler olarak bilinen bir grup hastalığın temel etkenidir. Prion protein geninin (PRNP) kodladığı protein, nörolojik hastalıklarla ve programlı hücre ölümü ile ilişkilidir ve prion geninin ekspresyonu temel olarak beyinde gerçekleşir. Bu durum prion geni polimorfizmleri ile insanlarda intihar davranışı arasında bir korelasyonun olabilme ihtimalini güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır. İntihar olgusu, sosyolojik, tarihsel, psikolojik, kültürel, felsefi, dinsel, ekonomik, varoluşsal boyutları içermektedir. Biyolojik açıdan ise değişik proteinlerin farklı versiyonlarının intiharla ilişkili olma ihtimali vardır. Bu tezde prion protein polimorfizmleri ile intihar davranışı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. İntihar eden 50 birey deney grubu; 50 sağlıklı birey ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Bireylerden alınan örneklere DNA izolasyonu, DNA kantitasyonu, Polimeraz Zincir Reaksiyonu ve Sekans Analizi yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda 129. kodonda anlamlı farklılık oluşturabilecek polimorfizm (M129V) saptanmıştır. Bu çalışmanın daha geniş örnek populasyonunda tekrar edilmesi genetik faktörlerin daha iyi anlaşılmasının sağlayacaktır. Bu çalışmada intihar girişiminin önceden tespitini sağlayacak genetik markırların bulunması, intihar vakalarının önlenmesi, dolayısıyla daha sağlıklı bir toplum yapısına ulaşılması amaçlanmaktadır. Prion proteinleri polimorfizmleri ve prion geni polimorfizmleri ile intihar davranışı arasındaki bağlantıyı ortaya koyacak ulusal ve uluslararası bir araştırma bilindiği kadarıyla bugüne kadar yapılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Prion is a kind of infectious protein and it is the main causative agent of a group of disease in human and animals that is known as“Infectious Spongioform Encephalopathies”. Protein that is encoded by prion protein gene (PRNP) is related to neurologic diseases and programmed cell death and prion gene expression occurs basically in brain. This situtation reveals strongly the likelihood of a corelation between prion protein gene polymorphisims and suicide behaviour. Suicide phenomenon includes sociologic, historical, pyschologic, cultural, philosophic, religious, economical, existential dimensions. Biologically, there is likelihood of various variants of different proteins being associated with suicide behaviour. In this thesis it was investigated whether there is a significant relationship between prion protein polymorphisims and suicide behaviour. Fifty suicide victims referred to Mortuary for forensic autopsy were determined as study group and fifty healthy people as controls. DNA isolation, DNA quantifitation, Polymerase Chain Reaction and Sequence Analysis were perfomed on the samples obtained from individuals. Result of the analyses studies revealed a polymorfism (M129V) that can cause significant diffeence at 129'st codon. Repeat of this study on a larger population will provide better understanding of genetic factors. It is aimed in this study to determine genetic markers that can determine risk of suicide attemps and accordingly to prevent suicide incidents and to achieve more healthy social structure. Up to present time, there is no research published at national and international levels revealing the relation ship between the prion protein polymorphisims, prion gene polymorphisims and suicide behaviour.