Sınıf öğretmeni adaylarının akademik başarıları ile matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ve üstbilişsel farkındalık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between academic achievement and mathematics teaching anxiety levels and metacognitive awareness levels of the pre-service primary school teachers
- Tez No: 560686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretmeye yönelik kaygı, üstbilişsel farkındalık, sınıf öğretmeni adayı, matematik öğretimi, Mathematics teaching anxiety, metacognitive awareness, primary school teacher, mathematics teaching
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının akademik başarıları ile matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ve üstbilişsel farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ve üstbilişsel farkındalık düzeyleri belirlenmiş ve ayrıca bunların çeşitli değişkenlere (cinsiyet, sınıf düzeyi) göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 241 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarına Matematik Öğretmeye Yönelik Kaygı Ölçeği ve Bilişötesi Farkındalık Envanteri uygulanmış, kişisel bilgileri içeren form verilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde t-testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında öğretmen adaylarının yüksek üstbilişsel farkındalık düzeyine sahip oldukları, matematik öğretmeye yönelik kaygılarının da düşük seviyede olduğu bulunmuştur. Üstbilişsel farkındalık düzeyinde ve matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyinde cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sınıf düzeyine göre genel üstbilişsel farkındalık düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunamamış fakat prosedürel bilgi alt boyutunda 4. sınıflar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Üstbilişsel farkındalık düzeyi ile matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyi arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Akademik başarı ile matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyi arasında; matematik öğretimi I notu ile kaygı düzeyi arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Akademik başarı ile üstbilişsel farkındalık düzeyi arasında; matematik öğretimi II notu ile pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between academic achievement and mathematics teaching anxiety levels and metacognitive awareness levels of the pre-service primary school teachers. For this purpose, the pre-service primary school teachers' mathematics anxiety levels and their metacognitive awareness levels were determined and also whether this results differ various variables (such as gender, grade level) was investigated. The study group of the research composed of 241 students in 3rd and 4th grades of Pamukkale University Educational Faculty in the academic year 2014-2015. Metacognitive Awareness Inventory, Mathematics Teaching Anxiety Scale and also personal information form were applied. The data was analyzed by using the methods of t-test and correlation analysis. According the results pre-service primary school teachers had high level metacognitive awareness and low level mathematics teaching anxiety. It was observed that there is not significant variation of the pre-service primary school teachers' mathematics anxiety levels and their metacognitive awareness levels according to gender. It was observed that there is no significant variation in general metacognitive awareness level according to grade level but a significant variation was found in favor of 4th grade students in sub-dimension of procedural information. A significant negative correlation between the level of mathematics teaching anxiety and metacognitive awareness was found. A significant negative correlation between the level of mathematics teaching anxiety and academic achievement (mathematics teaching lesson I) was found. A significant positive correlation between the level of metacognitive awareness and academic achievement (mathematics teaching lesson II) was found.