AB'nin Asya pasifik politikası: Çin örneği
EU's Asia pacific policy: The case of China
  1. Tez No: 560741
  2. Yazar: ZEHRA AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Güvenlik, Asya Pasifik, Çin, Ticaret, European Union, Common Foreign and Security Policy, Security, Asia-Pacific, Trade
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
20. yüzyılda dünya üzerinde yaşanan gelişmelere ve değişen küresel şartlara bağlı olarak dönemin uluslararası ilişkiler aktörleri arasına yenileri eklenmiştir. Bu çerçevede ortaya çıkan ve bugün hala sistemin en etkili aktörleri arasında yerini koruyan aktörlerden biri de Avrupa Birliği'dir. AB'nin ortaya çıkmasının temel nedenlerini Avrupalı devletlerin İkinci Dünya Savaşı sonunda bozulan ekonomilerini düzeltme ve Avrupa'yı savaşsız bir şekilde kontrol edebilme arzusu oluşturmuştur. Bu yüzyılda ortaya çıkan bir diğer önemli aktör ise 1949 yılında yeniden doğan ve Asya-Pasifik'ten yükselen, dünyanın süper gücü olmaya aday aktörü konumuna erişen Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Bu iki önemli aktör dünya sahnesine çıktıklarından beri birbirlerine karşı ekonomik, siyasi ve askeri olmak üzere çeşitli politikalar izlemektedirler. Bugün gelinen noktada iki aktör de zirveye oynamak istemektedir. AB bölgesel bir örgütten küresel bir aktöre, Çin ise Asya-Pasifik'te güçlü bir devletten ziyade süper bir güce dönüşmektedir. Çok kutuplu dünya düzeninin yaşandığı bu dönemde uluslararası aktörler arasındaki denge sağlama çabaları da derinleşmektedir. Temelleri yaklaşık 60 yıl önce atılan ve bugün sistemin en etkili aktörlerinden biri olan AB de, sistemdeki bu güç ve denge yarışında yerini almaktadır. Bu nedenle Asya-Pasifik coğrafyası AB'nin ilgisini yoğunlaştırdığı alanlardan biri haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, due to the developments in the World and changing global conditions, new actors were added to the international area in that period. One of the actors that emerged within this framework and still remains one of the most influential actors of the system is the European Union. The main reasons of EU's occurrence were to restore the European countries' economic system which had been deteriorated after the Second World War and to maintain a peaceful atmosphere in European continent without any war. On the other hand, another important actor which was emerged in that century was the People's Republic of China that was reborn in 1949 and ongoing her rising from Asia-Pacific and became a candidate for being the superpower of the world. Since they came out on the World stage, these two important actors have followed a variety of policies against each other like economic, political and military. Today, these two actors want to play an important role to be on top of the summit. So, The EU is transformed a regional organization to a global actor, China is transformed into a superpower rather than a strong state in Asia-Pacific. In this period of multipolar World order, the struggle to make a balance between international actors became deeper. The EU whose basis goes back to 60 years ago and that is still one of the most effective actors of the system today takes its place in this power and balance race in the system. Therefore, the Asia- Pacific geography has become one of the areas where the EU intensifies its interest.