Varlık fonu ve Türkiye uygulamaları
Wealth fund and Turkey applications
- Tez No: 560753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Varlık Fonları, Türkiye Varlık Fonu, Denetim, Wealth Funds, Turkey Wealth Fund, Audi Key Words: Asset Funds, Turkey Asset Fund, Audi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Varlık Fonları emtia ya da emtia dışı gelirlerden oluşan fonlardır. Petrol zengini ülkelerin emtia gelirlerinin fazla olan kısımlarını değerlendirmek ve kaynaklarını çeşitlendirmek için kurulmuşturlar. Çünkü petrol ve doğalgaz rezervleri gelecekte tükenecek ve sadece gelir kaynağı petrol ve doğalgaz olan ülkeler ekonomik krizler yaşayacak ve refahları azalacaktır. Petrol zengini olan ülkeler bunu önlemek için fazla gelirlerini farklı sektörlere aktararak bunu önlemeye çalışmaktadırlar. Aynı şekilde emtia dışı varlıklardan elde edilen gelirlerin fazla kısmını değerlendirmek için ülkeler varlık fonu kurmuşturlar. Bütün bu fonların ortak özelliği elde ettikleri gelirlerin fazla kısımlarını değerlendirmek amacıyla kurulmuş olmalarıdır. Varlık fonlarının kuruluş amaçları ve hangi kaynaklardan beslendiklerini inceleyerek Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması ile ülke ekonomisine etkileri incelenmiştir. Yine aynı şekilde Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları, denetimi ve gelecekte yapacağı yatırımlar incelenmiştir. Bilindiği üzere Türkiye bütçe açığı olan bir ülkedir. Türkiye'nin bütçe açığı vermesine rağmen, varlık fonu kurmasının etkileri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wealth funds are funds consisting of commodity or non-commodity income. They were established to utilize the surplus of commodity income and diversify their resources in oil-rich countries. Because oil and natural gas reserves will be depleted in the future and only the countries with the source of oil and natural gas will experience economic crises and their welfare will decrease. To prevent this, oil-rich countries are trying to prevent this by transferring their excess income to different sectors. Similarly, countries have established wealth funds in order to utilize the surplus of non-commodity assets. The common feature of all these funds is that they have been established for the purpose of evaluating the excess of their income. Wealth funds establishment purposes and examining the sources from which they are fed with the establishment of Turkey's Wealth Fund effects on the national economy were examined. In the same way Turkey Wealth Fund's resources, investments will be made in the future and control were examined. As is known, Turkey is a country with a budget deficit. Although in Turkey's budget deficit, has also been studied to establish the impact of the wealth fund's.