Türkiye'nin varlık fonu deneyimi ve seçilmiş ülke uygulamalarıyla karşılaştırmalı bir değerlendirme
A comparative evaluation of Turkey's wealth fund experience and selected country practices
- Tez No: 690699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Varlık Fonu, Ulusal Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu, Wealth Fund, National Wealth Fund, Turkey Wealth Fund
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ulusal varlık fonları, petrol-doğalgaz gibi doğal kaynak rezervlerine sahip olan ülkelerin rezerv fazlalıklarını değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Gelir kalemlerini ve yatırım alanlarını çeşitlendirmek amacıyla kurulan fonlar sayesinde, doğal kaynak fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne geçmek istenmiştir. 90'lı yıllarda ortaya çıkan Asya kriziyle beraber, Asya kıtasında bulunan ülkeler ihracat gelirlerinden doğan fazlalıkların değerlendirilmesi ve korunması amacıyla ulusal varlık fonu şirketleri kurmaya başlamışlardır. İhracat gelir fazlası, varlık fonları bünyesine aktarılarak, ithalat artışının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. 2016 yılında Türkiye'de kurulan Türkiye Varlık Fonu, yurtiçinde önemli projelere destek sağlamak ve yabancı sermayenin yurtiçine çekilmesi amacıyla kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Ulusal varlık fonlarının kuruluşu 20. yüzyılın sonlarından günümüze kadar hız kazanmıştır. Toplam değeri 7,5 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Küresel piyasada önemli bir yatırım kalemi haline gelen varlık fonlarının, hem kavramsal hem de uygulama açısından incelenmesi yapılmıştır. Seçilen 10 varlık fonu ile Türkiye Varlık Fonu, tablolar yöntemiyle karşılaştırılması yapılmış, hem yurtiçi piyasada hem de küresel piyasadaki olası etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç olarak, kuruluş açısından yeni bir varlık fonu olan Türkiye Varlık Fonu'nun, diğer varlık fonlarına göre yararları ve sakıncaları karşılaştırılmış, ülke ekonomisine olan katkısı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
National wealth funds have emerged in order to utilize the surplus reserves of the countries that have natural resource reserves such as oil and natural gas. Thanks to the funds established to diversify income items and investment areas, it was aimed to prevent fluctuations in natural resource prices. With the Asian crisis that emerged in the 90s, countries in the Asian continent started to establish national wealth fund companies in order to evaluate and protect the surpluses arising from export revenues. It was aimed to prevent the increase in imports by transferring the export surplus to wealth funds. The Turkey Wealth Fund, which was established in Turkey in 2016, was established in order to support important domestic projects and to attract foreign capital to the country. The establishment of national wealth funds has accelerated since the late 20th century. Its total value has reached the level of 7.5 trillion dollars. Asset funds, which have become an important investment item in the global market, have been examined in terms of both conceptual and application. The comparison between the selected 10 wealth funds and the Turkey Wealth Fund was made using the tabular method, and their possible effects on both the domestic market and the global market were examined in detail. As a result, the benefits and drawbacks of the Turkey Wealth Fund, which is a new wealth fund in terms of establishment, compared to other wealth funds were compared and its contribution to the country's economy was evaluated.