Kedi ve köpeklerde pelvis kırıklarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pelvis fractures in cats and dogs
- Tez No: 560954
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pelvis, kırık, kedi, köpek, Pelvis, fracture, cat, dog
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma 2015-2017 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı kliniğine getirilen kedi ve köpeklerdeki pelvis kırıklarının retrospektif değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Belirtilen tarihler arasında 5412 vakanın 1193'ünde ortopedik problem olduğu belirlendi. Bu vakalarında 741'inde pelvis problemi olduğu belirlendi. Pelvis problemi olan vakaların 300'ünde; 164 kedi ve 136 köpek olmak üzere, pelvis kırığı belirlendi. Pelvis kırıkları unilateral ve bilateral kırıklar, basit ve çoklu kırıklar, tavan ve taban kırıkları şeklinde de değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study was performed retrospectively to evaluate the pelvic fractures of cats and dogs in Selcuk University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery between 2015-2017. Of the 5412 cases, there were orthopedic problems in 1193 cases. In these cases 741 had pelvic problems. In 300 cases with pelvic problems; 164 cats and 136 dogs, pelvis fractures were detected. Pelvic fractures were evaluated in the form of unilateral and bilateral fractures, simple and multiple fractures, ceiling and base fractures.