Laparoskopik kolesistektomilerde paravertebral blok ve intravenöz analjezik yöntemlerin postoperatif ağrı ve opioid tüketimine etkileri
Comparison of paravertebral block and intravenous analgesic methods on postoperative pain and opioid consumption in patients undergoing laparoscopic chloecystectomy
- Tez No: 560982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KEMALETTİN KOLTKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, bupivakain, fentanil, tramadol, paravertebral blok, Laparoscopic cholecystectomy, bupivacaine, fentanyl, tramadol, paravertebral block
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Laparoskopik kolesistektomilerde paravertebral blok ve intravenöz analjezik yöntemlerin postoperatif ağrı ve opioid tüketimine etkileri AMAÇLAR: Bu çalışma ile primer olarak genel anestezi altında yapılan elektif laparoskopik kolesistektomilerde preoperatif TPVB uygulamasının postoperatif analjezi üzerindeki etkisini görmek amaçlandı. MATERYAL VE METOT: Hastane etik kurul onayı ve hasta onamları alındıktan sonra, elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18-70 yaş aralığında ve ASA I-III fiziksel statüsüne sahip olan 78 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar; preoperatif US eşliğinde TPVB uygulanan (Grup 1) ve uygulanmayan (Grup 2) olarak gruplardan birine randomize edildi. Her iki gruba postoperatif dönemde CADD-Legacy® PCA ile HKA uygulandı. Grup 1'deki hastalara US eşliğinde preoperatif unilateral TPVB uygulandı. Postoperatif ilk 24 saatte her iki grubun istirahat ve hareket sırasındaki VAS skorları kaydedildi. Aynı zamanda postoperatif ilk 24 saatte kullanılan tramadol miktarı, bulantı kusma insidansları, gaz-gayta çıkışı, mobilizasyon, beslenme ve taburculuk saatleri not edildi. BULGULAR: Preoperatif US eşliğinde TPVB uygulanan gruptaki hastaların, postoperatif istirahat ve hareket sırasında 4., 6., 12., 18. ve 24. saatte bakılan VAS skorları anlamlı derecede düşük saptandı. TPVB uygulanan gruptaki hastaların postoperatif tramadol tüketiminin diğer gruba göre anlamlı derecede düşük olduğu gözlemlendi. Preoperatif TPVB uygulanmayan hastaların %77.5'inin intraoperatif en az bir doz ek fentanil ihtiyacı olduğu gözlemlendi. Grup 2'deki hastaların kusma oranının anlamlı derecede daha fazla olduğu gözlemlendi. TPVB uygulanmayan hastaların gaz-gayta çıkışı, beslenme ve mobilizasyon saatlerinin daha geç saatlerde olduğu gözlemlendi. Her iki grubun taburculuk saatleri arasında anlamlı fark olmadığı saptandı. SONUÇ: Bu çalışmada LK'lerde preoperatif US eşliğinde TPVB uygulamasının, postoperatif analjezik etkinlik sağladığı gözlemlendi. Aynı zamanda intraoperatif ve postoperatif opioid ihtiyacını azalttığı gözlemlendi
Özet (Çeviri)
Comparison of paravertebral block and intravenous analgesic methods on postoperative pain and opioid consumption in patients undergoing laparoscopic chloecystectomy. Objective: The aim of this study was to evaluate the efficiency of preoperative TPVB on postoperative analgesia in elective laparoscopic cholecystectomies under general anesthesia. Materials and methods: After institutional ethics committee approval and informed consents; 78 patients aging between 18-70 years, with ASA I-III physical status scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy were enrolled to the study. Patients were randomly seperated into two groups: Group 1; TPVB performed before surgery and Group 2; receiving general anesthesia alone. Postoperatively, patients in both groups received Patient-Controlled Analgesia with CADD-Legacy® PCA. Unilateral ultrasound-guided TPVB was performed to patients in Group 1 preoperatively. VAS scores at rest and on movement were recorded during postoperative first 24 hours in both groups. Tramadol consumption during first 24 hours, nause and vomiting rate, time to first passing bowel gas and defecation, nutrition, mobilization and disharge hours were also noted. Results: The patients received US guided TPVB preoperatively had significantly lower postoperative VAS scores at rest and on movement at 4th, 6th, 12th,18th, and 24th hours. The patients received TPVB had significantly lower tramadol consumption postoperatively. 77.5% of the patients who didn't receive TPVB preoperatively had fentanyl requirement at least one time in the intraoperative period. Patients in Group 2 had a higher vomiting rate significantly. It was observed that the first passing bowel gas and defecation time, nutrition and mobilization time of the patients who didn't receive TPVB were later. There was no significant difference between the discharge hours of both groups. Conclusion: In this study, preoperatively performed TPVB resulted in an efficient analgesia after laparoscopic cholecystectomy. Also we observed TPVB can also reduce perioperative, and postoperative opioid requirements.