Eğitim ve geliştirmede yetkinlik bazlı yaklaşım
Competency-based approach to educationand development
- Tez No: 561128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları, eğitim ve geliştirme, yetkinlik bazlı eğitim ve geliştirme, Human resources, education and development, competency-based education and development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küreselleşen rekabet ortamında hayatta kalmaya çalışan işletmeler için en önemli kaynak insandır. İşletmelerin bu en değerli varlığı olan insan sermayesinin gelişiminin desteklenmesi, işletmenin stratejik hedeflerine ulaşma noktasında önemli bir araçtır. Son zamanlarda, insan kaynakları yönetiminin her alanında klasik yöntemlerin terk edilip, yeni yöntemlerin uygulanması; özellikle yetkinlik bazlı modellerin uygulanması ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada; insan sermayesinin geliştirilmesi için oldukça önemli görülen eğitim ve geliştirme konusu ele alınmakta ve bu doğrultuda öncelikle eğitim ve geliştirme kavramları, insan kaynakları yönetim süreci ve son olarak yetkinlik bazlı eğitim ve geliştirme konu başlıkları incelenmektedir. Bu tez çalışmasında; yetkinlik bazlı eğitim ve geliştirme ile ilgili ulusal ve uluslararası yazın taraması ve yetkinlik bazlı eğitim ve geliştirme faaliyetlerini uygulayan uluslararası bir işletmeden örnek dökümanlararacılığıyla yetkinlik bazlı eğitim ve geliştirme konusu hakkında bazı saptamalar yapılmakta ve konuyla ilgili açıklamalar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings are the most important resource for businesses that try to survive in a globalized competitive environment. Supporting the development of human capital, which is the most valuable asset of businesses, is an important tool in achieving the strategic goals of the business. Abandon classical methods and apply new methods in all areas of human resources management; in particular, the implementation of competence-based models has become more prominent in recent years. In this study; in order to develop human capital, firstly the concepts of training and development, human resources management process and finally competency based training and development are examined. Through the national and international literature review related to competence- based training and development and some documents which were obtained from an international company that applies competence-based training and development activities, some determinations were made.