Elit kickboks sporcularda kümülatif kafa travmasının bilişsel fonksiyonlar ve nörotrofik faktörler üzerine etkileri
Effects of cumulative head trauma on cognitive functions and neurotrophic factors in elite kickboxing athletes
  1. Tez No: 561174
  2. Yazar: FATMA ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEL OKUDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kickboks, Kafa travması, Nörotrofik faktör
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit kickboksçularda kümülatif kafa travmasına maruz kalmanın bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisini, beyin hasarı belirteçleri ve nörotrofik faktörlerle ilişkisini belirlemekti. Çalışmaya 15-25 yaş aralığında en az iki yıldır düzenli antrenman yapan 15 adet elit kickboksçu 15 adet sağlıklı sedanter erkek gönüllü katıldı. Sporcuların son antrenmanından 24 saat sonra her iki gruba 20 metre mekik testi uygulandı ve VO2'max'ları hesaplandı. 20 metre mekik testinden 24 saat sonra tüm katılımcılara Wingate testi uygulandı ve anaerobik güçleri belirlendi. Wingate testinden 24 saat sonra tüm katılımcılara Mini Mental Durum Testi (MMDT) ve Isaach Konuşma Akıcılığı Testi (IST) uygulandı ve ardından venöz kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), S100B ve Katepsin B seviyeleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Gruplar arasında MMDT ve IST skorları bakımından fark yoktu (p>0.05). S100B, Katepsin B, serum BDNF ve VO2max değerleri kickboksçularda sedanterlere göre yüksekti (p0.05). Sonuç olarak, tekrarlayan kafa travmalarına maruz kalan kickboksçularda S100B'nin yüksek bulunması, kafa travması düşünülen vakalarda S100B'nin bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürebilir. Kickboksçularda sürekli kafaya darbe almak beyin hasarına neden olabilir, fakat bilişsel fonksiyonları etkileyecek seviyede değildir. Kickboks bir dövüş sporu olsa da yoğun antrenmanları sebebiyle CTSB ve BDNF'nin yükselmesini sağlayarak öğrenme, hafıza gibi bilişsel fonksiyonları olumlu yönde etkileyebileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of cumulative head trauma on cognitive functions and neurotrophic factors in elite kickboxing athletes and the relationship between brain damage markers and norotrophic factors. In this study, 15 kickboxing athletes with regular training for at least two years and 15 healthy sedentary male volunteer was included. 24 hours after the last exercise of the athletes, 20 m shuttle test was applied to both groups and VO2max value was calculated. 24 hours after 20 m shuttle test, all participants were performed a Wingate test and their anaerobic powers were determined. 24 hours after Wingate test, all participants were applied Mini Mental State Test (MMDT) and ISAACS' SET TEST OF VERBAL FLUENCY (IST) and then venous blood samples were taken from all participants. Brain derived neurotrophic factor (BDNF), Cathepsin B and S100B levels were measured by ELISA method in blood samples taken from all participants. There was no difference between the two groups in MMDT and IST scores (p>0.05).