Opsiyon sözleşmelerinde kullanılan stratejiler. Borsa İstanbul'da pergel ve çanak stratejilerinin karşılaştırılması
Strategies used in options contracts. comparison of straddle and strangle strategies in Borsa İstanbul
  1. Tez No: 561322
  2. Yazar: ORKHAN HUSEYNLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Derivatives, Option, Option Pricing Models, Option Strategies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Opsiyon sözleşmesi, dünyada en önemli ve yaygın olan türev araçlarından biridir. İlk başlarda sadece riskten korunma aracı olarak kullanılan opsiyon sözleşmeleri, zaman ilerledikçe yatırımcılar tarafından spekülasyon ve arbitraj amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Opsiyon sözleşmeleri, tezgah üstü piyasalarda işlem görmeye başlasa da gittikçe öneminin artmasından dolayı, daha sonradan organize piyasalarda da kendine yer edinmiştir. Borsa İstanbul'un çatısı altında olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, Türkiye'de opsiyon sözleşmelerinin işlem gördüğü tek organize piyasadır. Opsiyon sözleşmelerin önemli özelliklerinden biri, birden fazla opsiyon sözleşmeleri kullanılarak opsiyon stratejilerinin oluşturulabilmesi ve söz konusu stratejiler ile karşılaşılabilecek riski minimize etmeye olanak sağlamasıdır. Bu çalışmada, opsiyon sözleşmelerinin türleri, işleyişi ve fiyatlandırılması gibi konular üzerinde durulmuş, ayrıca opsiyon stratejileri hakkında bilgi verilmiş ve kullanılan opsiyon stratejileri sonucunda opsiyonların kar/zarar durumları araştırılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında, BİST 100 endeksi üzerine yazılmış opsiyon sözleşmeleri oluşturulmuştur. Black&Scholes modeli kullanılarak bazı varsayımlar ile oluşturulan opsiyon sözleşmelerin değerleri hesaplanmış ve son olarak değerlerinielde ettiğimiz opsiyon sözleşmeleri ile pergel ve çanak stratejileri oluşturulmuştur. Anahtar Kelime: Türev Araçlar, Opsiyon, Opsiyon Fiyatlandırma Modelleri, Opsiyon Stratejileri.
Özet (Çeviri)
The options contract is one of the most important and commonly used derivative instruments in the world. Options were used only as hedging instruments at the beginning, now options contracts are being used by investors not only as hedging instrument but also as a speculation and arbitrage tool. Originally options were traded over-the-counter (OTC) markets, due to the increasing importance of them, whereupon, options carved out a niche for themselves at the organized markets. Futures and Options Market under the charge of Borsa Istanbul is the only organized market of options contracts traded in Turkey. One of the important features of options contracts is that it is possible to create option strategies by using more than one option contracts and to minimize the risks that may be faced by these strategies. In this study, the types, functionality, and pricing of options contracts are emphasized. In addition, information is given about option strategies and the profit/loss conditions of options have been investigated as a result of the used option strategies. In the application part of the study, options contracts written on BIST 100 index have been formed. The values of hypothetically generated option contracts are calculated using the Black & Scholes model and finally, with a calculated result of options, Straddle, and Strangle strategies have been formed.