İsoindol-1,3-dionsubstitüe sülfonamit bileşiklerin sentezi ve karbonik anhidraz aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of isoindole-1,3-dionsubstituted sulfonamide compounds and investigation of carbonic anhydrase activities
  1. Tez No: 561362
  2. Yazar: SALİHA GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfonilamit, Karbonik Anhidraz, İsoindol, Norkantharimidin, Sulfonylamide, Isoindole, Norkantharimidine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sülfonilamit bileşiği antiülser, antiviral, antibakteriyel, antikanser, antitümör gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bilinen sülfonilamit türevi bileşiklerinde pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmada sülfonilamitten yola çıkılarak ilk basamakta 1,3-diokso-2-(4-sulfomoilfenil)isoindolin-5-karboksilit asit sentezlenerek ikinci basamakta alkil halojenürlerle alkilleme reaksiyonları gerçekleştirilerek türevleri sentezlendi. Sentezlediğimiz ürünlerin yapıları 1H NMR, 13C NMR, IR ve kütle spektrometresiyle ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak bu tez kapsamında 12 tane hedef ürün sentezlendi. Sentezlenen sülfonamit bileşiklerinin enzim aktiviteleri incelendi. Bu ürünlerin sentetik organik kimya ve tıp alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Many studies are performed in the sulfonylamide derivative compounds known to possess various biological activities, such as the sulfonylamide compound, antiulcer, antiviral, antibacterial, anticancer, antitumor. In this study, derivatives of 1,3-dioxo-2- (4-sulfodioxylphenyl) isoindoline-5-carboxylide acid were synthesized in the first step by using alkylation reactions with alkyl halides in the first step. The structures of the products we synthesized were confirmed by 1H NMR, 13C NMR, IR and MS spectra. Enzyme activities of synthesized sulfonamide compounds were investigated.