Adoption of case tools & uml: A local study
Bilgisayar destekli yazılım mühendisliği araçlarıve birleşik modelleme dili kullanımının benimsenmesi: Yerel çalışma
- Tez No: 561394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TOLGA PUSATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği Araçları, Birleşik Modelleme Dili, küçük/orta ölçekli yazılım firmaları, UPPER CASE tools, UML, small/medium size software developer companies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (CASE) araçları yazılım geliştirme sürecinde bilgisayar tabanlı desteği içerir ve yazılım mühendisliği projelerinin yönetimsel ve teknik konularına destek olur. CASE, yazılım geliştirme süreçlerindeki etkinlikleri kolaylaştırır; bu da üretkenliği arttırır ve kaliteyi yükseltir. Çalışmada, küçük ve orta ölçekli yerel firmaların üst CASE araçları ve Birleşik Modelleme Dili (UML) diyagramları kullanmaları işlenmiştir. Literatürde, süreçlerini standartlaştırmak ve bu standartları almak isteyen firmaların UML diyagramları kullandığı bildirilmiştir. Üst CASE araçları, yazılım döngüsünün başlarında, UML diyagramları hazırlamak için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Ankara'da, seçilmiş altı firmanın bilişim sistem yöneticileriyle görüşülüp geri dönüş sağlanmıştır. CASE ve UML'nin, Ankara'da, proje katılanları iletişiminde ve belge hazırlanmasında kullanılmakta olduğu rapor edilmiştir. Ek olarak, CASE araçlarının, sözleşmelerinin bir parçası olan belge hazırlamada ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve Bütünleşik Yetenek Olgunluk Modeli (CMMI) gibi standartları izlemede kullanıldığı bildirilmiştir. Bununla beraber, bu araçlar, firmaların ayrıntılı ve kesin süreç tanımları olmasını gerektirmektedirler. Bazı standartlar, CASE araçları kullanımını dolaylı olarak gerekli kılmaktadır.“CASE araçları endüstride kullanılıyor mu; öylese ne kadar kullanılıyor”, araştırma sorusuna cevap olarak, projelerde kolaylık sağlamada kullanılabiliyor ve sözleşmelerde belirlenen standartlarla yöntemlerin zorlamasıyla kullanılıyor cevabını verebiliriz. Öte yandan, CASE araçları, sadece belge viii hazırlamada kullanılıp, mühendislikte kullanılması geliştiriciye bırakılmıştır. Bu araştırma, CASE araçlarının, yerel firmalarda yazılım geliştirme süreçlerindeki rolünü ve buna ek olarak standartları izlemedeki önemini sunmaktadır. Çalışmanın en önemli kısıtlayıcısı, sadece yerel olması ve bilgi sağlayan sınırlı sayıda uzmana bağlı kalmasıdır.
Özet (Çeviri)
CASE (Computer Aided Software Engineering) tools include computer-based support in the software development process and support for the managerial, administrative or technical aspects of software engineering projects. CASE facilitates activities during the software development process, which as a result may increase productivity and improve quality. The use of UPPER CASE tools and UML diagrams for a number of small and medium scale selected local companies are studied. There are works in the literature which report companies that want to standardize their developments may use UML diagrams. UPPER CASE has been used to prepare UML diagrams in the early stage of the software life cycle. In this study, a survey was conducted in a number of selected companies in Ankara in which interviews are conducted given to information system managers and developers in six different organizations provided feedback throughout the survey. CASE and UML are reported as being considerably used in Ankara with CASE tools being used for project members' communication and documentations. Furthermore, CASE tools have been used for some companies for documentation as parts of contracts and to follow standards such as ISO and CMMI. However, they require a detailed and straightforward definition of company processes. Some standards have an indirect effect on CASE usage. To answer our research question, we can assert that CASE tools can be used to facilitate project developments, especially when enforced by the standards and methodologies required in the contracts. However, CASE tools have been adopted only for documentation and there is a lack of engineering when this vi usage is left to developers. This research presents the role of CASE tools in the software development process for local companies in addition to the importance of CASE in following a number of standards. This work relies on key informants from only six local companies; hence, the findings are limited.