Türkiye'de asgari ücret ve asgari ücret üzerinden alınan vergilerin mali analizi
Minimum wage and minimum wage taken over financial analysis of tax in Turkey
- Tez No: 562077
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Asgari Ücretteki Değişim, Enflasyon Oranı, İşsizlik Oranı, Büyüme Oranı, Change in Minimum Wage, Inflation Rate, Unemployment Rate, Growth Rate Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Asgari ücret, işçinin insan onuruna yaraşır bir düzey de geçimini sağlaması ve gelir dağılımı adaleti açısından oldukça önemlidir. Aynı zaman da işçinin tek gelir kaynağı olmasından dolayı kendisi ve ailesinin geçimini sağlayabileceği tek kaynak durumundadır. Bu yüzden son dönemler de özellikle gündem de yer alan bir konudur. Fakat gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkeler de öneminin daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun nedeni ise özellikle Türkiye açısından bakıldığında asgari ücret düzeyinde çalışan işçi kesiminin fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca asgari ücret işçi kesimi için önemli olduğu kadar ülkede ki ekonomik etkileri bakımından da oldukça önemli olduğu görülmektedir. Asgari ücret miktarında meydana gelebilecek bir artış enflasyon, istihdam, büyüme ve ödemeler bilançosu gibi ekonomik olguları etkilemektedir. Özellikle asgari ücretin istihdam yönünden etkisinin fazla olduğu görülmektedir. Asgari ücret oranın da yapılacak yüksek bir artış maliyetlerde artırıcı bir etki meydana getirmesinden dolayı karının düşmesini istemeyen işverenin işçi çıkarma eğilimine yöneltmektedir. Bu durum ise istihdamın azalmasına neden olmaktadır. Bu çalışma da enflasyon, büyüme ve işsizlik olgularının asgari ücret üzerinde ki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin 1984-2017 arasında ki enflasyon, büyüme, işsizlik ve asgari ücret artış oranları zaman serisi kullanılarak analiz yapılmıştır. Kurulan modelde asgari ücretteki değişimin nelerin etkilediğini hem cari dönemde hem de bir önceki dönem deki değerleri dikkate alınarak test sonuçları sınanmıştır. Çalışmada yapılan granger nedensellik testinde büyüme ve enflasyonun asgari ücret üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat işsizliğin asgari ücret üzerindeki etkisinin olduğu gibi bir sonuca ulaşılmamıştır. Kurulan modelin % 1 altında olması sebebiyle anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Enflasyon da bir önceki dönemde ortaya çıkacak bir artış cari dönem deki asgari ücretteki değişmeyi pozitif yönde etkilediği görülmektedir. Fakat asgari ücretteki bir önceki dönemdeki ortaya çıkan pozitif değişim bir sonraki dönemi negatif yönde etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The minimum wage is very important for the worker to earn a living well worthy of human dignity and income distribution justice. At the same time, he is the only source of income for himself and his family because he is the only source of income for the worker. Therefore, recent issues are also a topic that is especially on the agenda. However, developing or underdeveloped countries seem to have more importance. The reason for this is mainly due to an excessive level of minimum wage workers in the sector From the perspective of Turkey. In addition, it is seen that the minimum wage is very important for the workers' sector as well as for the economic effects of the country. An increase in the minimum wage amount appears to affect economic phenomena such as inflation, employment, growth and balance of payments. In particular, it is observed that the minimum wage has an effect on employment. It is seen that the minimum wage rate also causes a high increase in the costs of the employer who does not want the profit to fall because of the increasing effect on the costs. This situation causes a decrease in employment. In this study, the effects of inflation, growth and unemployment on minimum wage were investigated. For this purpose, the inflation in Turkey in 1984-2017, growth, unemployment and minimum wage increase rate analysis is performed using time series. Test results have been tested by considering the effects of minimum wage change on the installed model both in the current period and the previous period. In the granger causal test, it was concluded that growth and inflation had an impact on the minimum wage. However, there is no conclusion as to the effect of unemployment on the minimum wage. It was concluded that the model was significant because it was less than 1%. It is observed that the increase in inflation in the previous period positively affected the change in the minimum wage in the current period. However, the positive change that occurred in the previous period was found to have a negative effect on the next period.