Liderlik tarzı örgütsel sessizlik ilişkisinde örgütsel politikanın düzenleyici rolü: Kamu kurumlarında bir araştırma
The moderator role of organizational policy between leadership styles and organizational silence: A research in public institutions
  1. Tez No: 563587
  2. Yazar: SALİM KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Serbest Bırakan Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Politika, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Laissez-faire Leadership, Organizational Silence, Organizational Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Birlikte yaşama iradesi gösteren bireyler için liderlik tarihin ilk çağlarından beri önemli bir kavram haline gelmiştir. İnsanlık tarihi boyunca birçok lider; kişisel özellikleri, bilgi, beceri seviyeleri veya toplumun onlara yükledikleri değerler ile ön plana çıkmıştır. İlk çağlardaki lider ihtiyaçları daha kısıtlı iken günümüzün artan rekabet ortamında liderlerin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetenek düzeyleri artmıştır. Liderin sahip olduğu kişisel özellikler, sergiledikleri davranış biçimleri veya toplumların lidere yükledikleri değer ve anlamlara yönelik bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar ile liderlik için gerekli özellikler ve davranış biçimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Liderlik kavramının önemli bir özelliği de çalışan hareketlerini etkileme kapasitesidir. Liderler sergiledikleri hareket tarzları ile takipçilerini etkilerler. Kamu çalışanlarının hareket tarzları bir çok faktörden etkilenmektedir. Bu faktörlerin başında içinde bulunulan kurum kültürü ve yöneticilerinden algıladıkları liderlik tarzı gelmektedir. Özgürlükçü ve çalışan fikirlerine önem veren bir örgüt iklimi ve bu iklimi destekleyen yöneticilerin varlığı kamu çalışanlarının kuruma yönelik yaratıcı ve yenilikçi görüş ve düşüncelerini açıklamakta cesaretlendirirken; aksi yöndeki örgüt iklimi ve yöneticilerin yönetim tarzları çalışanların örgütsel sessizliğe kapılmalarına sebep olmaktadır. Bu kapsamda kamu çalışanlarının sergiledikleri örgütsel sessizlik davranışının yöneticilerin liderlik tarzlarından etkilendiği kabul edilmektedir. Aynı şekilde kuruma hakim örgütsel politikanın çalışanların liderlerinden algıladıkları liderlik tarzı ile sergiledikleri örgütsel sessizlik arasındaki bu ilişkide düzenleyici etkiye sahip olduğu değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı; liderlik tarzı örgütsel sessizlik ilişkisinde örgütsel politikanın rolünü araştırmaktır. Yöneticilerin ortaya koydukları liderlik tarzı ve buna bağlı olarak, kamu çalışanlarının sessizlik davranışı sergileyip sergilemedikleri ve bu iki değişken arasındaki ilişkide kamu çalışanlarının örgütsel politika algılamalarının düzenleyici (moderatör) bir role sahip olup olmadığının ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada liderlik tarzı örgütsel sessizlik davranışı ilişkisinin, örgütsel politika değişkeni aracılığıyla farklılık gösterebileceği düşünülmektedir. Ayrıca araştırmaya katılanların demografik özelliklerine göre mevcut değişkenler arasında farklılaşma olup olmadığı da araştırılmıştır. Çalışma üç bölümde oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın önemi, amacı, varsayımları ve sınırlılıkları açıklanmıştır. İkinci bölümde liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel politika kavramlarına yönelik teorik bilgiler verilerek sebep ve sonuçlarına değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde yapılan korelasyon analizi sonucunda liderlik tarzları ve örgütsel sessizlik arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Daha sonra yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucunda örgütsel politikanın liderlik tarzları ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkide düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıca demografik değişkenler ile liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel politika algısı ortalamaları arasındaki ilişki incelendiğinde yaş, eğitim düzeyi ve çalışma süresi açısından kısmen farklılaştığı; ancak cinsiyet değişkeni açısından farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Daha sonra korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile tespit edilen ilişkilerin geçerliliği oluşturulan yapısal eşitlik modellemesi ile doğrulanmıştır. Son olarak elde edilen bulgular kapsamında değerlendirme ve sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership has become an important concept for individuals who are willing to live together, since the first ages of history. Through human history; many leaders stand out with personal traits, knowledge, skill levels or values that the society has placed on them. While the needs of the leaders in the early ages were more limited, the knowledge, skills and talent levels that the leaders should have increased in today's increasingly competitive environment. A lot of studies have been conducted about the personal characteristics of the leader, the behaviors they exhibit or the values and meanings that societies place on the them. These studies have tried to determine the characteristics and behaviors required for leadership. An important feature of the leadership is its capacity to influence employee movements. The leaders influence their followers through the way they act. It is considered that the public employees behaviors are affected to a great extent by the organizational climate and the leadership styles of the managers. While the existence of an organizational climate, that encourage to voice the working ideas and libertarian, and the managers that support this climate, encourages public employees to express their creative and innovative views and ideas for the organization; in the visa versa situations the organizational climate and managers' management styles cause employees to keep their innovative and creative ideas. In this context, it is evaluated that organizational silence behavior of public employees is influenced by leadership styles of managers. It is considered that the organizational policy, that dominates the organization, has a regulatory effect on the relationship between the leadership style perceived by the employees and the organizational silence they exhibit. The main purpose of this research is to investigate the role of organizational policy in the relationship between leadership style and organizational silence. It is aimed to reveal whether the leadership style of the managers affect the organizational silence, that the public employees exhibit, and accordingly whether the organizational policy perception of the public employees has a moderator role in the relationship between these two variables. In this study, it is considered that the relationship between leadership style and organizational silence behavior can vary through organizational policy. In addition, it will be investigated whether there are any differences between the existing variables according to the demographic characteristics of the participants. This study consists of three parts. In the first chapter the importance, purpose, assumptions and limitations of the study are explained. In the second part, theoretical information about leadership styles, organizational silence and organizational policy concepts are given and their causes and consequences are mentioned. As a result of the correlation analysis conducted in the last part of the study, significant relationships were found between leadership styles and organizational silence. As a result of the hierarchical regression analysis conducted later, it was found that organizational policy plays a regulatory role in the relationship between leadership styles and organizational silence. In addition, when the relationship between demographic variables and leadership styles, organizational silence and organizational policy perception is examined, it is seen that age, level of education and working time are partially different, however, it was determined that it did not differ in terms of gender variable. Later, the validity of the relationships determined by correlation analysis and hierarchical regression analysis was confirmed by structural equation modeling. Finally, the results of the analysis are evaluated.