'Lax Vox' Suya Üfleme tekniğinin bireysel ses eğitimi derslerinde kullanımı
The use of 'Lax Vox' Water Blowing techniques in individual voice education courses
  1. Tez No: 562350
  2. Yazar: CİHAN ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYCAN ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Ses Eğitimi, Ses Terapisi, Lax Vox, Voice, Voice Training, Voice Therapy, Lax Vox
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı; bir ses terapi tekniği olan Lax Vox Ses Terapisinin, kullanım kolaylığına bağlı olarak, bireysel ses eğitimi derslerinde kullanımını ölçmek ve bu konuda elde edilen veriler ışığında daha nitelikli ses eğitimi verilebilmesi için öneriler sunmaktır. Ses sağlığı açısından“Lax Vox”suya üfleme tekniğinin bireysel ses eğitimi derslerinde kullanımının incelendiği bu çalışma deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, çalışma grubunu ise Bireysel Ses Eğitimi dersini alan lisans 1 ve lisans 2. sınıf öğrencisi 16 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli yarı deneme modellerinden on test son test kontrol gruplu deneme modelidir. Araştırmada veri toplama arcı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ders gözlem formu kullanılmıştır. Veri toplama aracı kullanılarak elde edilen verilerin değerlendirilmesinde spss paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılarak uzman görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın deneysel deseni ise bilimsel değeri en yüksek kabul edilen gerçek deneme modellerinden“ön test – son test kontrol gruplu model”dir. Araştırmada bireysel ses eğitimi dersinin lax vox tekniği kullanılarak işlenmesinin geleneksel yönteme göre işlenmesine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this course is to measure the usage of Lax Vox Voice Therapy, which is a voice therapy technique, in individual voice training courses and to provide recommendations for more qualified voice training. In this study, Ses Lax Vox ya water blowing technique was used as an experimental study. The study population of the study was composed of 16 students in the undergraduate and 1 st grade students who took the Department of Music Teaching in Konya Necmettin Erbakan University and the sample of the course was Individual Voice Training. The model of the study is a ten-test post-test control group trial model. In the research, the course observation form developed by the researcher was used as a data collection bee. In the evaluation of the data obtained by using data collection tool, it was analyzed by using spss package program and the findings were presented in tables. In the analysis of the data, expert opinions were used by using content analysis. The experimental design of the research is "pre-test - post-test control model gerçek which is one of the real experimental models with the highest scientific value. In the study, it was concluded that the processing of individual voice training course using lax vox technique was more effective than the traditional method.