Lax Vox Tekniği ile ısınma sonrasında ses genişliğindeki değişikliğin araştırılması
Research on the change of register after warming up with the Lax Vox Technique
  1. Tez No: 488524
  2. Yazar: DİRENCAN MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: ses eğitimi, konuşma terapisi, lax vox tekniği, Voice training, speech therapy, lax vox technique
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Şan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Lax vox ses terapisinin amacı, kişinin anatomik ve fiziki yapısına uygun olarak ulaşılabilecek en iyi, doğru ve sağlıklı sese ulaşmayı sağlamaktır. Lax vox ses terapisi diğer terapi ve egzersizlerden farklı olup karmaşık olmayan anlaşılması ve uygulanması kolay bir tekniktir. Ses sanatçılarının ve öğrencilerin rejisterların kaynaştırmasının yanında başka mesleklerde sesini yoğun kullanan kişilerde de sesin ısıtılıp soğutulmasında yardımcı olur. Tekniğin temelinde diyafram solunumu, vücut duruşu, rahat bir pozisyon önemlidir. Lax vox tekniği, sistematik bir şekilde uygulandığında glottik kapanma ve fonasyon yeterliliği sağlanmaktadır. Bu tezde uzun süreli çalışmalarla geliştirilen sesin, lax vox tekniği ile doğru sesi bulmayı kısa sürede ve kolay kavranabilmesi ve aralığının genişlemesi ile hatalı ses çalışmalarının engellenmesi amaçlanmaktadır. Birinci bölümde, araştırılan tekniğin öncesinde temel kavram ve ses üretim organlarını tanımaya yönelik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, lax vox tekniği öncesi örnek notalarla da ses ısınma ve nefes egzersizleri örnekleri verilmiştir. Tekniğin uygulama araç gereçleri, boyut ve ölçekleri bilgisi verilerek nasıl uygulanacağı anlatılmış, bu tekniği uygulayan öğrenci ve sanatçılarla görüşme yapılmış, lax vox tekniği öncesi ve sonrası seslerindeki değişikliği anlatmaları kapsamında hazırlanan sorular sorulmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda da kişilerin seslerinde bir ve iki nota kadar genişleme, daha parlak ve açık bir ses oluşumu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the lax vox voice therapy is to provide people to gain the best, precise and healthy voice that is achievable in accordance with the their anatomical and physical structures. Lax vox voice therapy differs from other kinds of therapy and exercises, it is not a complicated technique, and it is a technique that is easy to understand and apply. It helps people with various occupations, which use their voices intensely, to warm up or cool off their voices as well as it combines the registers of the vocal artists and students. At the bottom of the technique, diaphragm respiration, body posture and a comfortable position are important. When the lax vox technique is applied in a systematic manner, the adequecy of glottic closure and phonation is reached. In this thesis, it is aimed to make the voice, which has been developed by long-term practises, find the precise voice and absorb it shortly and easily with the lax vox technique, and to prevent the incorrect voice exercises when the interval is widened. In the first chapter, information for basic concepts and voice-producing organs has been given before the technique that has been researched. In the second chapter, the examples of vocal warm-up and breathing exercises have been given with the sample notes before the lax vox technique. It has been explained how to apply the technique by giving information about the equipments for the application of the technique, and the size and measures of the equipments, the students and the artists who apply this technique have been interviewed, and they have been asked the questions prepared for them to tell the differences in their voices before and after the lax vox technique. As a result of the interviews, it has been observed that there is up to one or two notes of widening in their voices and their voices have become clearer and more vibrant.