Siber terörizm: Radikal-dini örgütler
Cyberterrorism: Radical-religious organizations
  1. Tez No: 562422
  2. Yazar: ANIL CUMALİ ÇOKBİLDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Siber Terörizm, Din, Radikal, Örgüt, Terror, Cyberterrorism, Religion, Radical, Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
20.yy'ın ikinci yarısından bugüne bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hız kazanmış geleneksel terörizm kavramının da değişimine ve dönüşümüne neden olmuştur. Soğuk Savaş ile birlikte iki kutuplu sistemin yaratmış olduğu rekabet, sistemin başat aktörleri olan ve ABD ve Sovyet Rusya öncülüğünde Doğu ve Batı bloklarını etkisi altına almıştır. Özellikle askeri, ekonomik, siyasi, teknolojik ve bilimsel konu başlıkları rekabetin belirleyici unsurları olarak yer almışlardır. Uzay çağının başlaması, askeri alanda teknolojik kapasitelerin geliştirilmesi, nükleer silah çalışmaları, küreselleşmenin hız kazanması, bilgi ve iletişim teknolojileri açısından devrim niteliğinde olan internetin ortaya çıkması gibi faktörler siber uzay olarak adlandırılan yeni bir alanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Soğuk Savaş'ın sonlarına doğru radikal-dini motifli terör örgütlerin ortaya çıkması ve yaygınlaşması ile birlikte bu örgütlerde dâhil birçok terör örgütü faaliyetlerini siber uzay üzerinden yürütmeye başlamıştır. Bu çalışma terörizmin tarihsel değişimi ve dönüşümü ile birlikte potansiyel siber terör tehdit unsurlarına odaklanmaktadır. Ayrıca modern anlamda yeni bir terörizm türü olan siber terörizmle radikal ve dini nitelikli terör örgütleri arasında bir bağ kurularak bu örgütlerin faaliyet alanları ve siber terör kapasiteleri ele alınmaktadır. Son olarak günümüzde radikal ve dini terör unsurlarının genellikle İslam dini ile ilişkilendirilmesine yönelik tutumlar incelenerek diğer dinler ya da dini yaklaşımlarla motive olan terörist kişi ya da örgütlerin analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the 20th century, developments in information and communication technologies have accelerated and led to the transformation and transformation of the concept of traditional terrorism. The competition created by the bipolar system with the Cold War influenced to the Eastern and Western blocs under the leadership of the US and Soviet Russia, the main actors of the system. In Particular, military, economic, political, technological and scientific topics were the determinants of competition. Factors such as the beginning of the space age, the development of technological capacities in the military field, nuclear weapons studies, the acceleration of globalization, and the invention of the Internet in terms of information and communication technologies have led to the emergence of a new field called cyber space. Towards the end of the Cold War, the emergence and spread of radical-religious terrorist organizations, many terrorist organizations, including these organizations, started to conduct their activities through cyber space. This study focuses on the historical transformation and transformation of terrorism as well as potential cyber terror threats. Finally, in today, attitudes towards the relevance of radical and religious terrorism to the Islamic religion are analyzed and other religious or religious origin motivated terrorist or terrorist organizations are analyzed.