Öğretmenlerin okullarına duygusal bağlılıklarını etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of teachers' views of the factors affecting their affective commitment to their schools
- Tez No: 562456
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, öğretmenler, nitel araştırma, çoklu durum çalışması, Organizational commitment, affective commitment, teachers, qualitative study, multiple case study
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu nitel araştırmanın amacı, kamu ve özel okullardaki öğretmenlerin okullarına duygusal bağlılıklarını etkileyen faktörlere ilişkin görüşleri incelemek, olumlu ve olumsuz etmenleri belirlemektir. Bu nitel durum çalışmasında bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Katılımcılar maksimum çeşitlilik örneklemesiyle seçilmiştir. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında; okul türü, okul düzeyi, cinsiyet, yaş ve branşları farklı olan on altı öğretmen birer durum olarak araştırılmıştır. Görüşme yöntemiyle elde edilen verilerde betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada; (1) sosyal etkileşimlere ilişkin etmenler, (2) okul idaresinin öğretmenlere yönelik tutumlarına ilişkin etmenler, (3) okulun fiziki koşullarına ilişkin etmenler, (4) işin kendisine ilişkin etmenler ve alt boyutları incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, öğretmenlerin okullarına duygusal bağlılıklarını etkileyen olumlu görüşlerin olumsuz görüşlerden daha çok olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın sonucuna bakıldığında, öğretmenleri en çok olumsuz etkileyen“okul idaresinin öğretmenlere yönelik tutumlarına ilişkin etmenler”olarak görülmektedir. En çok olumlu etkisi olan etmenlerin ise“sosyal etkileşimlere ilişkin etmenler”olduğu anlaşılmaktadır. Öğretmenler idari baskıdan olumsuz etkilenmekte ve bunun olumsuz etkilerini okulda sosyal etkileşimlerle kapattığı söylenebilir. Öğretmenlerin okullarına duygusal bağlılıklarını artırmak için okul yönetiminin tutumlarına ilişkin iyileştirmeye gidilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this qualitative research was to examine the views of teachers in public and private schools on the factors that affect their affective commitment and to identify positive and negative factors on commitment. In this research a multiple holistic design was used as a qualitative case study methodology. Participants were selected with maximum variation sampling. In the 2018-2019 academic year; sixteen teachers with different types of school, school level, gender, age, and branches were examined as a case. The data obtained by the interview method were analyzed with descriptive and content analysis. In this study factors and sub-dimensions of (1) factors related to social interactions, (2) factors related to the attitudes of the school administration towards teachers, (3) factors related to the physical conditions of the school, (4) factors related to the work were investigated. The findings of the study revealed that the positive views that affect teachers' affective commitment to their schools are mentioned more than negative views. According to the results of the research, the most negative factors affecting the teachers are the relations with the“school administrators' attitudes towards teachers.”The factors with the most positive effect are the factors related to“social interactions.”As a result, teachers are negatively affected by“administrative oppression”and fulfills the negative effects of the pressure on social interactions at school. In order to increase teachers' affective commitment to their schools, the school management attitudes need to be improved.