Fransız flüt okulu'nun önemi ve literatür üzerindeki etkileri
Importance of French flute school and its effects on literature
  1. Tez No: 562457
  2. Yazar: BAHAR SALAMİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Paul Taffanel, Fransız Flüt Okulu, Theobald Böhm, Metot, Morceaux Imposé, Paul Taffanel, French Flute School, Theobald Böhm, Method, Morceaux Imposé
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Fransız Flüt Okulu 19. yüzyılın ikinci yarısında, Paul Taffanel'in önderliğinde doğan bir ekoldür. Bu ekolün gelişim göstermesinde rol oynayan en önemli unsurlardan biri, kurucusu olan Taffanel'in yaşamını ve kariyerini bu çalım stilini geliştirmeye, uygulamaya ve aktarmaya adamış olmasıdır. Tarihte Fransız Flüt Okulu oluşumu ile Paris'te gelişen müzik anlayışının eş zamanlı olarak ilerlemesi ise bu ekolün yaygınlaşması için bir şans olmuştur. Dönemin yetiştirdiği flüt öğrencileri, Taffanel'in eğitim sistemi haline gelmiş olan bu ekolü benimsemeye başlamıştır. Diğer yandan, bu eğitim anlayışına katkıda bulunan bir başka önemli oluşum ise Alman flüt yapımcısı Theobald Böhm'ün kendi adını verdiği Böhm sistem flütlerdir. Bu flüt sistemi sayesinde, flütteki bazı fiziksel özelliklerin elverişsizliğinden kaynaklı olarak notalandırılamamış olan birçok flüt metodu yazılmış ve yayınlanmıştır. Böylece Böhm'ün geliştirdiği bu sistem, hem flüt tarihi hem de Fransız Flüt Okulu açısından devrim niteliği kazanmıştır. Taffanel ve yetiştirdiği öğrencilerin geliştirdiği yenilikçi ve metodik bakış açısının tüm dünyada yaygınlaşmasıyla birlikte flüt tarihi ve repertuvarı kendisini sürekli yenileyen bir değişim sürecine girmiştir. Paul Taffanel'in önderliğinde gelişen Fransız Flüt Okulu, Avrupa ve Amerika'daki flüt eğitimini ve flüt için yazılan eserleri derinden etkilemiştir. Bu ekolün etkisiyle ortaya çıkan besteler ve kayıtlar klasik flüt repertuvarının temeli haline gelmiştir. Taffanel, Paris Konservatuvarı'nda eğitim verdiği süre boyunca flüt eğitimine özgün bir anlayışla yaklaşmış ve yeni teknik uygulamalar geliştirerek, bu uygulamalara ek olarak yazdığı metotların öncülüğünde eserler yaratmıştır. Öğrencisi Gaubert ile birlikte tamamladığı flüt metodu en önemli ve yararlı kaynaklardan biri haline gelmiştir. Kendi yazmış olduğu eserlerin yanı sıra kendisine ithaf edilmiş flüt eserleri de hala yarışma ve sınav gibi performans platformlarında çalınmakta ve flüt repertuvarının temel taşlarını oluşturmaktadır. Geçmiş yıllardan beri gelişim gösteren ve günümüze kadar ilerleyen flüt repertuvarının zenginleşmesinde önemli bir etkisi olan Morceaux Imposé geleneği, Paris Konservatuvarı'nda Fransız Flüt Okulu'nun gelişmekte olduğu süreçte doğan bir gelenektir. Bu konservatuvarda yapılan mezuniyet sınavlarının flüt öğrencileri arasında bir yarışma formatına dönüşmesiyle, öğrencilerin mezuniyet programlarına zorunlu eserler de eklenmiştir. Eklenen zorunlu eserler dönemin flüt öğretmenleri ve bestecileri tarafından yazılmıştır. Bu eserler Morceaux Imposé adı altında literatüre alınarak flüt müziğinde ve edebiyatında oldukça değer kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
The French Flute School was a school born under the leadership of Paul Taffanel in the second half of the nineteenth century. One of the most important factors that play a role in the development of this school is that its founder, Taffanel, is dedicated to the development, implementation and transfer of his life and career. The formation of the French Flute School in history and the simultaneous advancement of the musical understanding developed in Paris was a chance to spread this school. The flute students of the period started to adopt this school which has become the education system of Taffanel. On the other hand, another important contribution to this understanding of education is the Böhm system flutes, which the German flute producer Theobald Böhm named after himself. Thanks to this flute system, many flute methods have been written and published which could not be graded due to the unfavorable physical properties of the flute. Thus, this system developed by Böhm has revolutionized both flute history and French Flute School. Flute history and repertoire are in a process of renewing itself as the innovative and methodical perspective developed by Taffanel and the students raised by him becomes widespread all over the world. The French Flute School, which was developed under the leadership of Paul Taffanel, profoundly influenced flute education in Europe and America and the works written for the flute. The compositions and recordings that emerged under the influence of this school became the basis of the classical flute repertoire. During his studies at the Paris Conservatory, Taffanel approached flute education with a very original approach and developed new technical applications and created works under the leadership of the methods he wrote for these applications. The flute method, which he completed with his student Gaubert, has become one of the most important and useful sources. In addition to his own works, the flute works dedicated to him are still played on performance platforms such as competitions and exams and are the cornerstones of the flute repertoire. Morceaux Imposé tradition, which has evolved since past years and has an important effect on the enrichment of the flute repertoire, is a tradition that was born in the process of the French Flute School at the Paris Conservatory. After the graduation exams held in this conservatory turned into a competition format among flute students, compulsory works were added to the graduation programs of the students. The compulsory works added were wrote by flute teachers and composers of the period. These works have gained considerable value in flute music and literature by entering the literature under the name of Morceaux Imposé.