Bazı aminoasitler ve benzoiltiyoüre ligantları ile karışık ligandlı geçiş metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of mi̇xed-ligand transition metal complexes with some amino acids and benzoylthiourea ligands
  1. Tez No: 562488
  2. Yazar: TUĞBA TÜFEKYAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KARİPCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık ligandlı kompleksler, Amino asitler, Benzoiltiyoüre, Geçiş metalleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada ilk olarak, benzoil klorürün NH4SCN ile reaksiyonundan benzoil izotiyosiyanat hazırlandı. 1-Benzoil-3-(pirolidil)tiyoüre (HL1), 1-benzoil-3-(benzimidazoil)tiyoüre (HL2) ve 1-benzoil-3-(5-kloro-2-hidroksifenil)tiyoüre (HL3) ligandları benzoil izotiyosiyanatın sırasıyla pirolidin, benzimidazol ve 2-amino-4-klorofenol ile reaksiyonu sonucu elde edildi. Bu benzoiltiyoüre ligandları, karışık ligand kompleksleri elde etmek için L-fenilalanin, L-tirozin amino asitleri ve Mn(II), Co(II), Cu(II), Ni(II) ve Zn(II) asetat tuzları ile reaksiyona sokuldu. Sentezlenen komplekslerin yapıları, termal analiz, FT-IR, ICP-MS, molar iletkenlik ve manyetik susseptibilte ölçümleri ile karakterize edidi. Ligandların karakterizasyonu için 1H ve 13C-NMR yöntemleri de kullanıldı. Bileşiklerin termal bozunmaları TG/DTA analizleri ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, benzoyl isothiocyanate was prepared from the reaction of benzoyl chloride with NH4SCN. 1-Benzoyl-3-(pirolidyl)thiourea (HL1), 1-benzoyl-3-(benzimidazoyl)thiourea (HL2) and 1-benzoyl-3-(5-chloro-2-hydroxyphenyl)thiourea (HL3) ligands were obtained by reacting benzoyl isothiocyanate with pirolidine, benzimidazol and 2-amino-4-chlorophenol, respectively. These benzoylthiourea ligands were reacted with L-phenylalanine, L-tyrozine amino acids and Mn(II), Co(II), Cu(II), Ni(II) and Zn(II) acetate salts to obtain mixed ligand complexes. The structures of the synthesized complexes were characterized by elemental analysis, FT-IR, ICP-MS, molar conductivity and magnetic susseptibilty measurements. 1H and 13C-NMR methods were also used for the characterization of the ligands. Thermal decompositions of the compounds have been investigated with TG/DTA analyses. KeyWords: Mixed-ligand complexes, Amino acids, Benzoylthiourea, Transition metals