65 yaş üstü bireylerde engel parkuru testi ve klinik denge ölçeklerinin karşılaştırılması
Comparison of obstacle course test and clinical balance scale in 65 years old individuals
  1. Tez No: 562550
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN İLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Engel Parkuru, Yaşlı, Denge, Düşme, Obstacle Course, Elderly, Balance, Fall
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geriatrik Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, yaşlı bireyleri günlük yaşam koşullarında değerlendirerek ortaya çıkan denge problemlerini ve katılım kısıtlılığına neden olan faktörleri tespit etmektir. Yöntem: Çalışmaya 65 yaş üzeri 40 birey dahil edildi. Değerlendirmeler öncesinde kişilerin ad, soyad, yaş, boy, ağırlık, meslek, düşme öyküsü, işitme problemi, görme problemi ve ayak ülserasyonu kaydedildi. Değerlendirmeler sırasında Mini Mental Test ile kognisyon, Engel Parkuru Testi(EPT), Berg Denge Ölçeği(BDÖ) ve Kısa Fiziksel Performans Testi(KFPT) ile bireylerin denge ve mobilite seviyeleri değerlendirildi. Bulgular: Engel Parkuru Testi puanı ile BDÖ ve KFPT puanı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptandı( sırasıyla r=0,493, r=0,452). Engel Parkuru Testi süresi ile BDÖ puanı arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulundu( r=-0,520). Engel Parkuru Testi puanı ile KFPT' nin duruş alt başlığı arasında anlamlı ilişki belirlendi( r=0,496). Engel Parkuru Testi süresi ile en güçlü ilişki BDÖ' nin 360° dönme alt başlığı arasında bulundu( r=-0,647). Engel Parkuru Testi süresi ile KFPT arasındaki en güçlü ilişki KFPT' nin 3m yürüme alt başlığı arasında belirlendi(r=0,603). Sonuç: Çalışmamız, Engel Parkuru testi ile klinik denge ölçekleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiş ve Engel Parkuru testi ile klinik denge testleri sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar yaşlı kişilerde denge ve fonksiyonun değerlendirilmesi için Engel Parkuru testinin de klinik kullanılabilirliği olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study targeted to determine the balance problems and factors causing participation limitation by evaluating the elderly individuals in daily life conditions. Method: 40 subjects over 65 years of age were included in the study. Name, surname, age, height, weight, profession, fall history, hearing problem, vision problem and foot ulceration were recorded before the evaluations. During the evaluations, cognition, balance and mobility levels of individuals were evaluated with Standartize Mini Mental Test (SMMT), Obstacle Course Test (OCT), Berg Balance Scale (BBS) and Short Physical Performance Test (SPPB). Findings: A significant positive correlation between BBS and SPPB score (r=0.493, r=0.452, respectively) was detected. A significant negative correlation was found between the duration of the Obstacle Course Test time and the BBS score (r=-0.520). A significant relationship was noted between the Obstacle Course score and the posture subscale of SPPB (r =0.496). The strongest relationship with the Obstacle Course Test period was found in the 360 ° rotation sub-section of the BBS (r=-0.647). The strongest relationship between SPPB and Obstacle Course duration was determined within the 3m walking subscale of SPPB (r=0,603). Results: Our study was conducted to investigate the relationship between Obstacle Course Test and clinical balance scales and it was observed that the results of Obstacle Course Test and clinical balance tests were statistically significant. These results revealed the clinical availability of Obstacle Course Test for the evaluation of balance and function in elderly people.