Hemşirelik öğrencilerinin ilaç uygulama hatalarına eğilimlerinin belirlenmesi
Identification the level of tendency in medication administration error of nursing students
  1. Tez No: 562563
  2. Yazar: BEYHAN KARPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Öğrencileri, İlaç Uygulama Hataları, Hasta Güvenliği, Nursing Students, Medication Administration Errors, Patient Safety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma; Avrasya Üniversitesi Hemşirelik Bölümü II, III ve IV'üncü sınıf Hemşirelik öğrencilerinin ilaç uygulama hatalarının sıklığı ve tıbbi hatalar konusunda farkındalıklarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmanın evrenini; Kasım 2018-Şubat 2019'da araştırmanın yapıldığı üniversitenin, klinik eğitim alan II. III. ve IV. sınıf hemşirelik bölümü öğrencileri (N=147 kişi) oluşturmaktadır. Araştırma yapılan tarihlerde derslere aktif katılan, anket ve ölçek uygulamasını kabul eden 138 öğrenciye (n=138) ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, tıbbi hatalar ve nedenlerini içeren anket soruları ile İlaç Uygulama Hatası Ölçeği-İUHÖ'nin (Medication Administration Error Survey-MAES) birebir gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Öğrencilerin %79'u (109 kişi) kadın, %21'i (29 kişi) erkek olup yaş ortalamaları 21.13±1.25 (Min: 19, Max: 26)'dir. Hemşirelik öğrencilerinin İUHÖ-A ve İUHÖ-B puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Bu araştırmada öğrencilerin yaşları arttıkça ilaç uygulama hatalarına eğilimlerinin azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed as descriptive study in order to determine the awareness of the nursing students in the 2nd, 3rd and 4th grades the rate medication errors and medical errors. The scope of the study consisted of the nursing and students (N=147) who attended the 2nd, 3rd and 4th grades of the university where the study was applied in November 2018-February 2019. The research was held with 138 students (n=138) who actively participated in the lectures during the research dates. The data of the research were gathered by directly applying the questionnaire consisting of questions including socio-demographic characteristics, medical questions caused by the medication errors and Medication Administration Error Survey-MAES. 79% (109 people) of the students were female and 21% (29 people) were male and the average age was 21.13 ± 1.25 (Min: 19, Max: 26). Nursing students were found to have higher average MAES-A and MAES-B. In this study, it was determined that the tendency of the medication errors of students decreased as the students' ages increased.