Açık kaynak kodlu yazılımların kamu kurumlarında kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the applicability of open source software in public institutions
- Tez No: 562635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KESKİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Software, Open Source Code, Open Source Software, Management Information Systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Açık Kaynak Kodlu (AKK) Yazılımlar, kaynak kodlarının kullanıcılar tarafından erişilip değiştirilebilir olduğu yazılımlardır ve bu yazılımlara erişim ve yazılımların dağıtılması ücretsizdir. Kapalı Kaynak Kodlu (KKK) Yazılımlar ise kaynak kodlarının paylaşılmadığı ticari amaçla kullanılan yazılımlardır. Kurumlar ihtiyaçlarını karşılamak için işletim sistemi dâhil çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada kurumlarda kullanılan yazılımların hangi tür yazılımlar olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Kurumların geneli için düşünüldüğünde KKK yazılımların kullanımı yaygın olarak görülmektedir. Bu tür yazılımlara müdahale etme yetkisinin yazılımı geliştiren firmaların ellerinde olduğu için yazılımlarda düzenleme bu firmaların yetkisindedir. Bu yüzden esneklik açısından kurumları sınırlandırmaktadır. Kurumların verileri bu yazılımlar üzerinde tutulduğu için güvenlik konusunda da risk taşımaktadır. Ayrıca kurumlarda çok sayıda bilgisayar ve sunucu bulunması da yazılımlara ödenen lisans ücretinin çok fazla olduğunu ortaya koymaktadır. AKK yazılımların esneklik, güvenlik ve maliyet olarak kurumlara daha yararlı olacağı ortaya konmak istenmiştir. Uygulama da Erzurum ili içerisindeki kamu kurumlarına anket çalışması yapılmıştır. Alınan sonuçlara göre kurumlarının neredeyse tamamında KKK yazılımların kullanıldığı tespit edilmiştir. Pardus ile AKK yazılımları kullanmaya başlayan Pendik Belediyesi ile karşılaştırmalar yapılarak kurumlarda AKK yazılımların kullanımı artırılmak istenmiştir. Ayrıca milli işletim sistemi olan Pardus'a geçişin maliyet yönünden ülke ekonomisine katkıda bulunacağı ortaya konulmak istenmiştir ve Pardus işletim sisteminin geliştirilmesinden TUBİTAK sorumlu olduğu için esnek ve güvenli olduğu belirtilmiştir. Anahtar Kelimler: Yazılım, Açık Kaynak Kodu, Açık Kaynak Kodlu Yazılım, Yönetim Bilişim Sistemleri
Özet (Çeviri)
Open Source Softwares are softwares that source code of which can be accessed and changed by users, besides accessing and distribution of these softwares is free of charge. Closed Source Softwares are commercial purposed softwares, and source code of which are not shared. Institutions exigence a variety of softwares, including operating system, to fulfil their needs. In this study, it is tried to determine what kind of softwares are used in the institutions. In general, the usage of Closed Source Softwares is widely seen, considered for the institutions. Since the authority to interfere with these softwares is under the control of the developers and it is also these companies are responsible for editing these softwares. Therefore, it limits the institutions in terms of flexibility. Since all of the data of the institutions are kept on these softwares, also carries security risks. In addition, the presence of a large number of computers and servers in the institutions also shows that the expenses for license fee of the softwares is costly. Open Source Softwares are expected to be more beneficial for the institutions in terms of flexibility, security and cost. In these experimental study, a survey was conducted for public institutions in Erzurum province. According to the results, it has been determined that Closed Source Softwares are used in almost all of the institutions in this province. It is aimed to increase the usage of Open Source Softwares in institutions by making comparisons with Pendik Municipality which started to use Open Source Softwares software via Pardus(A Linux based, domestic and open sourced operating system). In addition, it was stated that the changeover to Pardus, the domestic operating system, would contribute to the national economy in terms of cost. As the TUBITAK is responsible for the development of Pardus operating system, stated that it is flexible and safe.