Adana ilinde yaşayan Z kuşağının müzikal beğenileri
Musical tastes of generation Z in the Adana province
  1. Tez No: 562935
  2. Yazar: ÖZGE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Musicial taste, Generation Z, Adana Province, Popular Music, Musicology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Adana'da yaşayan z kuşağı bireylerinin müzik beğenilerini analiz etmek amacıyla oluşturulmuştur. Araştırmada, literatür taraması ve anket tekniklerinden yararlanılmıştır. Bilimsel araştırmanın tümdengelim özelliğinden faydalanılarak Adana ili coğrafi ve kültürel özelliklerinden bahsedilmiş, müzik beğenisi, z kuşağı gençliği ve popüler kültürünün genel özellikleri açıklanmış daha sonra; Adana ili z kuşağı müzik beğenisi açıklanmıştır, yani genelden özele inilerek bir bilimsel araştırma tekniği kullanılmıştır. Araştırma metodu olarak, anket metodu kullanılmıştır. Adana ilinin merkez ilçelerinden 4 farklı ilçeye, eşit sayılarda, toplam 880 z kuşağı bireyine anket uygulanmıştır. Toplanan veriler sınıflandırılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu verilerin sebepleri çalışmada derinlemesine analiz edilmiştir. Z kuşağı bireyleri, kimleri, nasıl, ne şekilde dinliyor gibi temel sorulardan faydalanılarak, veriler toplanmış, sınıflandırılmış ve analiz edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Bu çalışmanın dikkat çekici sonuçlarından biri çeşitliliktir. Z kuşağı bireyinin tercihlerindeki çeşitlilik dikkat çekicidir. Dinledikleri şarkıcıların, müzik dinleme kanallarının, müzik türlerinin çeşitliliği küreselleşen dünyada farklılığın kaybedildiği düşüncesine karşı sonuçlar oluşturmaktadır. Anahtar Kelime: Müzikal Beğeni, Z Kuşağı, Adana İli, Popüler Müzik, Müzikoloji
Özet (Çeviri)
This study was designed to analyze the musical tastes of generation z living in Adana. Literature review and survey techniques were used in the research. Using the deductive method of scientific research, the geographical and cultural characteristics of Adana province were mentioned, and its music tastes, Youth of generation z, and the general features of popular culture were explained, then; Z generation music tastes of Adana were explained, that is, a scientific research technique was used from the general to the specific. Survey method was used as a research method. A questionnaire was applied to 880 z generation individuals in equal numbers in four different regions from central districts of Adana. The collected data were classified and transferred to the computer. Data were collected, classified and analyzed with the questions that support these questions around the basic questions such as who, how and in what way z generation listen to. In the last part of the study results and suggestions have been given. One of the remarkable results of this study is diversity. Diversity in the preferences of the z generation is noteworthy. The diversity of the singers, the music channels and the genres of music they listen to results in the loss of difference in the globalizing world. The reasons for this data were analyzed in depth in the study.