Toplam kalite yönetiminde etik liderlik, etik iklim ve güvenin TKY ve çalışanların iş performansına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of ethical leadership, total ethics and trust on total quality management
- Tez No: 562968
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KİTAPCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Total Quality Management (TQM), Quality, Ethical Climate, Ethical leadership, Work performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Birçok ticari, endüstriyel ve kamu sektörü kuruluşu değişen bir ortamla karşı karşıyadır ve karmaşık değişikliklere cevap vermek zorundadır. Alternatiflerden biri TKY yaklaşımını benimsemek olarak karşımıza çıkmaktadır. (TKY), kalite yönetim ilkelerinin, şirketin tüm taraflarına, kapsayıcı tüketicilere ve tedarikçilere uygulanmasını ve bunların açıcı iş faaliyetlerine dahil edilmesini kapsar. Kurumlarda toplam kalite yönetiminin (TKY) etkin bir şekilde uygulanması, işyerinde doğrudan ya da dolaylı olarak hizmet veren kapsamlı tüketiciler, çalışanlar, profesyoneller ve kazançlı kurumlar için önemli bir belirsizlik haline gelmiştir. Toplam Kalite Yönetimi, bir şirketin yönetim yöntemi olarak Toplam Kalite Yönetimi'dir. kurumsal genişlemenin ve uzun vadeli başarının sağlanması için tüm işgücünün etkilendiği kaliteye de eklenmiştir. TKY bir yönetim paradigması olarak dünyayı pek çok şirket tarafından kabul edilmişti. TKY, müşteri memnuniyetini sağlamak için yapıları, prosedürleri, gelenekleri, davranışları ve hatta altyapılarını, uyum, kalite iyileştirme ve örgütsel rekabet gücünün iyileştirilmesi vurgusuyla birleştirmeye çalışan bir kuruluştur. Araştırma, toplam kalite yönetim prensibi altında etik liderlik ve örgüte güvenin performans, müşteri odaklılığı, takım çalışması, karar alma süreci ve iş performansı üzerindeki olumlu olumsuz etkileri ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, faktörler arasındaki ilişkinin en yüksek takım çalışması ile kalite liderliği faktörleri arasında görülmüştür. Bunun yanında sürekli iyileştirme ile kalite liderliği, etik liderlik ile kalite liderliği ve etik liderlik ile etik iklim faktörleri aralarındaki ilişki düzeyleri en yüksek ilişki düzeyine sahip diğer faktör çiftleri olarak görülmektedir. Buna karşın, örgüte güven ile müşteri odaklılık arasında anlamlı ilişki olmadığı; örgüte güven ile iş performansı, müşteri odaklılık ile karar alma ve etik liderlik ile müşteri odaklılık faktörleri aralarındaki ilişki düzeyleri en düşük düzeye sahip olan faktör çiftleri olarak tespit edilmiştir. Belirlenen 18 hipotezin 12 tanesi desteklenirken 6 tanesi desteklenmemiştir. Anahtar Kelimeler : Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Kalite, Etik İklim, Etik Liderlik, İş Performansı
Özet (Çeviri)
Many commercial, industrial and public sector organizations are faced with a changing environment and must respond to complex changes. One of the alternatives is to adopt TQM approach. (TKY), the application of quality management principles to all parties, inclusive consumers and suppliers and their inclusion in open-ended business activities. The effective implementation of total quality management (TQM) in institutions has become an important uncertainty for comprehensive consumers, employees, professionals and lucrative institutions that serve directly or indirectly in the workplace. Total Quality Management is Total Quality Management as a management method of a company. to ensure long-term success and corporate expansion has been added to the quality of all the workforce is affected. TQM was accepted by many companies as a management paradigm. TQM is an organization that tries to combine structures, procedures, traditions, behaviors and even infrastructures with the emphasis of adaptation, quality improvement and improvement of organizational competitiveness in order to ensure customer satisfaction. This research aims to measure positive and negative effects of ethical leadership, total quality principle & trust of organization, customer oreientation, teamwork, decision-making process and work performance in the framework of total quality principle. According to results of study, the highest level of relations of factors seemed between factors of teamwork and quality leadership. In addition, relation between continuous improvement and ethical leadership & ethical leadership and ethical climate are the next highest level of relations of factors. However, there is no meaningful relations between trust to organization and customer orientation. What is more, there is low level relations between trust to organization and work performance, customer orientation and decision-making, ethical leadership and customer orientation. 12 of 18 hypothesis is came true but 6 of them failed.