Semisirküler kanalların anatomisinin, benign paroksismal pozisyonel vertigolu olan bireyler ile normal bireylerde karşılaştırılması
The comparison of anatomy of semicircular canals with individuals with benign paroxysmal positional vertigo and normal individuals
  1. Tez No: 562972
  2. Yazar: BEGÜM KOLANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAĞAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Açı, BPPV, Çap, Semisirküler kanal, Angle, BPPV, Diameter, Semicircular canal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İç kulakta bulunan semisirküler kanallar vücudumuzun denge ile ilgili anatomik yapılarındandır. Karmaşık yapısı nedeniyle araştırılması zordur. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), iç kulağa ait bir patoloji olup periferik vestibular hastalıkların en sık görülen tipidir. Semisirküler kanal disfonksiyonundan kaynaklanmaktadır. Çalışmamızda, semisirküler kanalların birbirlerine göre açıları, çapları ve karşı kulaktaki semisirküler kanalla arasındaki mesafelerden elde edilen ölçümleri yaşa, cinsiyete ve Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastalığı olup olmamasına göre karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 50 BPPV hastası ve 50 sağlıklı birey olmak üzere 100 birey incelendi. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile semisirküler kanal (SSK) anatomik yapıların birbirlerine göre açıları, çapları ve diğer kulaktaki aynı tip kanalla olan arasındaki mesafe ölçüldü. Elde edilen veriler cinsiyet ve BPPV hastalığı varlığına göre istatistiksel olarak değerlendirildi. BPPV'li hastalar için elde edilen verilerle, iç kulakta patolojisi olmayan hastalar için elde edilen değerler karşılaştırıldğında önemli farklılıklar bulundu. Superior ve lateral semisirküler kanal arası başlangıç görünüm açısı, superior ve lateral semisirküler kanal ortalama çapları ve lateral semisirküler kanalın karşı kulaktaki lateral semisirküler kanalla arasındaki uzaklık hastalarda anlamlı derecede düşüktü (p 0,05). Çalışmamızda anterior ve lateral SSK arasındaki açı sağlıklı bireylerde 85,5±11,3; hasta bireylerde 87,4±11,8, superior ve posterior SSK arasındaki açı hasta bireylerde 126,3±17,2; sağlıklı bireylerde 130±18 derecedir. BPPV hastalarında anterior semisirküler kanal ortalama çapı 0,957±0,169; lateral semisirküler kanal ortalama çapı 0,787±0,164; posterior semisirküler kanal ortalama çapı 0,958±0,228 ölçüldü. Sağlıklı bireylerde ise anterior semisirküler kanal ortalama çapı 1,019±0,149; lateral semisirküler kanal ortalama çapı 0,844±0,151; posterior semisirküler kanal ortalama çapı 0,955±0,224 olarak ölçüldü. Çalışmamızda iç kulak semisirküler kanalların olası anatomik farklılıkları tespit edilmiş ve BPPV hastalığının etyolojisinde aydınlatıcı bulgular bulunmuştur. BPPV hastalığı ile kanalların çapı daralmıştır. Kanallar arası açının daralması otolitlerin kanalların duvarında biriktiğini bize düşündürmektedir. Diğer bulgularımız literatür ile uyumludur. Çalışmadan elde edilen verilerle ulaşılan semisirküler kanal anatomik ölçüm değerleri, bilgisayarlı tomografi görüntülerinin yorumlanmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The semicircular canals in the inner ear are the anatomical structures of our body. It is difficult to investigate because of its complex structure. Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) is a pathology of the inner ear and is the most common type of peripheral vestibular disease. It is caused by semicircular canal dysfunction. In our study, we aimed to compare the angles, diameters and distances of semicircular canals with the semicircular canal in terms of age, gender and benign paroxysmal positional vertigo (BPPV). In our study, 50 BPPV patients and 50 healthy individuals (100 in total) were examined. Computed tomography (CT) and semicircular canal (SSC) anatomical structures, angles, diameters and the distance between the other ear with the same type was measured. The data were statistically evaluated according to gender and presence of BPPV disease. There are significant differences between the data obtained for patients with BPPV and the values obtained for patients without pathology in the inner ear. The initial appearance angle between the superior and lateral semicircular canal, the mean diameter of the superior and lateral semicircular canal and the distance between the lateral semicircular canal and the lateral semicircular canal in the contralateral canal were significantly lower in the patients (p0,05). In our study, the angle between anterior and lateral SSC was 85,5 ± 11,3 in healthy individuals; 87,4 ± 11,8 patients in the patient group and 126,3 ± 17,2 in the patients with superior and posterior SSC; 130 ± 18 degrees in healthy individuals. The mean diameter of the anterior semicircular canal in BPPV patients was 0,957 ± 0,167; lateral semicircular canal was 0,787 ± 0,164; posterior semicircular canal was 0,958 ± 0,228. The mean diameter of the anterior semicircular canal was 1,019 ± 0,149 in healthy individuals; lateral semicircular canal was 0,844 ± 0,151 posterior semicircular canal was 0,955 ± 0,224. In our study, the possible anatomical differences of the inner ear semicircular canals were determined and there were illuminating findings in the etiology of BPPV. The diameter of the channels with BPPV disease narrowed. The narrowing of the inter-channel angle suggests that the otoliths accumulate on the wall of the canals. Our other findings are consistent with the literature The anatomical measurement values of the semicircular canal with the data obtained from the study will help in the interpretation of the computed tomography images.