Analyzing the impact of corporate governance on share price and company value using panel data analysis
Panel veri analizi kullanarak kurumsal yönetimin hisse fiyatı ve şirket değeri üzerindeki etkisinin analiz edilmesi
  1. Tez No: 563007
  2. Yazar: DEMET KÖKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Şirket Değeri, Panel Veri Analizi, Borsa İstanbul, Kurumsal Yönetim Endeksi, Corporate Governance, Company Value, Panel Data Analysis, Borsa İstanbul, Corporate Governance Index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yeni yönetim sistem ve anlayışının odak noktasını kurumsal yönetim oluşturmaktır. Buradan hareketle, bu çalışmada şirketlerin felsefesini ve işleyişlerini kurumsal yönetim ışığında incelemek ve bu kapsamda kurumsal yönetim uygulamalarının şirket değeri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Kurumsal yönetim uygulamaları genellikle sermayesi tabana yayılmış olması beklenen anonim şirket özelinde incelenmiştir. Çalışma kapsamında, örneklem olarak 2016-2018 yıllarında Borsa İstanbul bünyesindeki BIST100 Endeksi'nde ve Kurumsal Yönetim Endeksi'nde işlem gören şirketler yer almıştır. Örneklemde kullanılan şirketlerin kurumsal yönetim notu ile şirketlerin muhasebe bazlı, piyasa bazlı ve nakit bazlı değer ölçütleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Panel veri analizi kullanılarak yapılan analizlerde örneklem olarak seçilen 83 şirketin 2016 – 2018 dönemi için kullanılan finansal verileri Havuzlanmış Regresyon (OLS), Rassal Etkiler (random-effects) yöntemleri ile test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, şirketlerin kurumsal yönetim notunun bulunmasının Tobin' in q oranı, özsermaye karlılığı ve nakit akışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı gözlenmiştir. Dolayısıyla, kurumsal yönetim uygulamalarının şirket değeri üzerinde istatistiksel anlamda önemli bir etkisinin bulunmadığı sonucuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance has formed the focus of new management system and management mentality. Starting from this point of view, the ambition of this study is to examine the philosophy and the operations of the companies in the light of corporate governance applications and analyse the impact of corporate governance on company value. The practices of corporate governance have been generally examined specific to the public joint stock company, whose capital is expected to be spread over the base. Within the scope of the study, the companies which has been publicly traded in BIST100 Index and Governance Index within Borsa İstanbul have been selected as the sample for period starting from the year 2016 to the year 2018. The relationship between corporate governance rating and accounting-based (return on equity), market-based (Tobin's q ratio) and cash-based (company's cash flow) as valuation indicators has been investigated. In the analyses, which have been conducted by using panel data analysis, the data of the 83 companies, which have been chosen as the sample among the BIST companies for the period starting from the year 2016 to the year 2018, have been tested with pooled regression (OLS) method and random effects method. As the consequence of this study, it has been observed that the corporate governance ratings of the companies have a statistically significant no impact on company value from the point of view market-based, accounting-based, and cash-based value criterions. Therefore, it has been arrived at a conclusion that there has been no significant governance impact on the company value.