Cumhurbaşkanı'nın düzenleyici işlemleri
President's regulatory operations
- Tez No: 563052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA EBRU GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adsız Düzenleyici İşlemler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanı, Yönetmelik, Unnamed Regulatory Actions, Executive Order, The Presidential Decree, The President, Regulations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
2017 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri neticesinde yürütme ikili yapıdan tekli yapıya dönüşmüş ve Cumhurbaşkanı yürütmeden tek başına sorumlu hale gelmiştir. Doğrudan yürütmenin başı olması sebebiyle Cumhurbaşkanı'nın düzenleyici işlem yetkisi yeniden düzenlenmiştir. Yeni halinde Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda, kanuna dayanmaya ihtiyaç duymaksızın fakat kanuna aykırı olmamak kaydıyla Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek ayrıca yine Anayasa'da sayılan yönetmelikleri ve Anayasa'da sayılmayan (adsız) düzenleyici işlemleri yürürlüğe koyabilecektir. Olağanüstü hal ilan edilen dönemlerde de Cumhurbaşkanı'na kanun hükmünde Olağanüstü Hal Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarma yetkisi tanınmıştır. Bu çalışmada Cumhurbaşkanı'na verilen düzenleyici işlem tipleri incelenecek olup birinci bölümde idarenin düzenleme yetkisi ele alınmış ve Cumhurbaşkanı'nın düzenleyici işlem yapma yetkisi genel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Cumhurbaşkanı'nın asli düzenleyici işlemleri olan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve OHAL Cumhurbaşkanlığı kararnameleri üçüncü bölümünde ise Cumhurbaşkanı'nın türev düzenleyici işlemleri Cumhurbaşkanlığı Yönetmeliği ve Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan adsız düzenleyici işlemler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the Constitutional amendments made in 2017, the executive turned into a single structure and became the sole responsible of the President. As the head of direct execution, the President's regulatory action power was rearranged. In the new case, the President may issue a executive order on the matters relating to executive execution, provided that it is not against the law, and may also enact the regulations and anonymous regulatory acts as stipulated in the Constitution. In the extraordinary period, the President granted the President of the Republic of Turkey the power to issue a Statutory executive order by the President. In this study, the types of regulatory transactions granted to the President will be examined, and in the first section, the regulatory authority of the administration is discussed and the authority of the President to make regulatory transactions is evaluated in general. In the second part of the study, the presidential decrees and emergency presidential decress, which are the main regulatory actions of the President, and in the third part of the presidential decrees, the derivative regulations of the President are regulated by the Presidential Regulation and the anonymous regulatory procedures issued by the President.