Örgütsel sinizmin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir çalışma
A study to determine the effect of organizational cinism on effect of leaving work
  1. Tez No: 563235
  2. Yazar: FIRAT KOŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel Sinizm, İşten Ayrılma Niyeti, Cynicism, Organizational Cynicism, Turnover Intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İş yaşamında insan ilişkilerinin önemini ve rekabet gibi çalışanlar arasındaki psikolojik dinamiklerin çalışma refahına etkisini gösteren çalışmalar günden güne artış göstermektedir. Çalışanlar arasındaki dinamiklerin hem birey açısından hem de işletme açısından çeşitli etkilerinin olduğu ve kimi zaman bu etkilerin işten ayrılma niyetini belirlediğini gösteren çalışmalar alan yazınında yer almaktadır. Söz konusu çalışmaların bir kısmı, yakın zamanda hayatımıza giren örgütsel sinizm kavramı bağlamında yürütülmektedir. Sinizm, güvensizliğin güçlü düzeylerini, düşmanca bir şekilde kuşku duymayı ve başka insanların dürtülerini karalamayı kapsayan ahlaki karar vermenin hem genel hem de özel boyutu olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, duyuşsal, davranışsal ve bilişsel boyutlardan oluşan sinizm kavramının işten ayrılma niyeti ile ilişkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda özel sektörde çalışan 177'si (%50,6) kadın, 173'ü erkek (%49,4) toplam 350 kişiye ulaşılmış ve kendilerine Brandes, Dharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen Örgütsel Sinizm Ölçeği ile Wayne, Shore ve Linden (1997) tarafından geliştirilen İşten Ayrılma Niyeti Ölçeğin den oluşan bir batarya uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre örgütsel sinizm boyutları ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönde güçlü ilişkilerin olduğu; duyuşsal, davranışsal ve bilişsel sinizmin işten ayrılma niyetinin güçlü bir yordayıcısı olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular alan yazınında yer alan diğer çalışmaların sonuçları ile paralellik gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak sinik tutumların çalışanların kuruma ilişkin olumsuz algılar edinmesine ve işten ayrılma davranışı göstermesine neden olabilmektedir. Çalışmanın son bölümünde, elde edilen bulgulardan yola çıkılarak işletme ve çalışan perspektifinden çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies showing the importance of human relations in business life and the effects of psychological dynamics among employees such as competition on work welfare increase day by day. Studies showing that the dynamics between employees have various effects both for the individual and the enterprise and sometimes these effects determine the intention to quit. Some of these studies are carried out in the context of the concept of organizational cynicism which has recently entered into our lives. Cynicism is defined as both general and specific dimension of moral decision-making, which involves the strong levels of insecurity, hostile suspicion, and defamation of other people's impulses. The aim of this study is to investigate the relationship between the concept of cynicism which consists of affective, behavioral and cognitive dimensions and intention to quit. For this purpose, 350 people were reached in 177 (50.6%) women and 173 men (49.4%) working in the private sector. A battery consisting of the Organizational Cynicism Scale developed by Brandes, Dharwadkar and Dean (1999) and the Intention to Leave Scale developed by Wayne, Shore and Linden (1997) were applied. According to the findings of the research, there is a strong positive relationship between organizational cynicism dimensions and intention to quit; affective, behavioral, and cognitive cynicism were found to be a strong predictor of intention to quit. The findings were in line with the results of the other studies in the literature. As a result, cynical attitudes may cause employees to perceive negative perceptions of the organization and to exhibit behavior. In the last part of the study, various suggestions are presented from the perspective of business and employee based on the findings obtained.