Algılanan örgütsel destek ile örgütsel sinizmin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri: Atatürk Havalimanı temsil-gözetim ve yönetim hizmetleri şirketlerine yönelik bir araştırma
The effects of perceived organizational support and organizational cynicism on turnover intent: A research on representative companies at Atatürk Airport
- Tez No: 492077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÇİĞDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Sinizm, İşten Ayrılma Niyeti, Perceived Organizational Support, Organizational Cynism, Turnover Intention
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı zayıflayan algılanan örgütsel desteğin işten ayrılma niyeti ve örgütsel sinizm üzerinde bir artışa neden olup olmadığını incelemektir. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde algılanan örgütsel destek; ikinci bölümde örgütsel sinizm; üçüncü bölümde işten ayrılma niyeti kavramları incelenmiş, son bölümünde bu kavramlar arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla bir anket uygulamasına yer verilmiştir. Araştırmada Brandes, Dharwadkar ve Dean tarafından 1999 yılında geliştirilen 13 maddelik örgütsel sinizm; Eisenberger ve diğerleri (1986) tarafından geliştirilen 36 maddelik ölçeğin 8 maddeden oluşan kısa versiyonu olan algılanan örgütsel destek; Robin ve Korabick (1995) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Tanrıöver (2005) tarafından yapılan işten ayrılma niyeti ölçekleri kullanılmıştır. Bu ölçekler daha önce birçok araştırmada kullanılmış ve güvenirliliği test edilmiş ölçeklerdir. Anket ile birlikte çalışanlara ayrıca demografik değişkenleri belirlemek amacıyla bazı temel sorular yöneltilmiştir. Veriler, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda temsil-gözetim ve yönetim hizmeti veren C tipi ruhsata sahip firmalarda görev alan 155 çalışandan anket yolu ile elde edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde SPSS 15.0 ve AMOS 22.0 programları kullanılmıştır. Çözümlenmiş verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon, One-Way ANOVA (Tek Yönlü Varyans) ve T- Testi analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, zayıf örgütsel destek algısının örgütsel sinizm ve işten ayrılma niyetini arttırdığı, işten ayrılma niyetinin artmasında algılanan örgütsel destekten daha tetikleyici bir role sahip olan örgütsel sinizmin ise algılanan örgütsel desteğin işten ayrılma niyeti üzerindeki azaltıcı etkisini ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Ancak demografik değişkenler ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine whether weakened perceived organizational support has led to an increase in turnover intent and organizational cynicism. The thesis consists of four main parts. In the first part, perceived organizational support; in the second organizational cynicism; in the third the concepts of turnover intention are examined and in the last part, a questionnaire is included in order to determine the relationship between these concepts. In the study, 13-item organizational cynicism scale developed by Brandes, Dharwadkar and Dean in 1999; the 8-item perceived organizational support scale which is the short version of 36-item scale developed by Eisenberger and the others (1986); turnover intention scales developed by Robin and Korabick (1995) and the Turkish adaptation of which made by Tanrıover (2005) has been used. These scales have been used before in many studies and have been tested for reliability. In addition to the questionnaire, some basic questions have been also asked to determine demographic variables. The data has been collected from 155 employees with questionnaire management. Those employees are the ones working in firms which have C-type licence and offer Representation, Supervision and Management services in Istanbul Atatürk Airport. The quantitative data obtained in the study have been analyzed by SPSS package program; in the analysis of the data, Pearson Moments Multiplication Correlation, One-Way ANOVA (One Way Variance) and T-Test analysises have been applied. As a result of the research, it has been found that the weakened perceived organizational support increases the turnover intent and organizational cynicism and organizational cynicism, which is more triggering than weakeded perceived organizational support in increasing turnover intent, eliminate mitigating effect of perceived organizational support on turover intent. However, no significant difference between demographic variables and turnover intention has been identified.