Refakatsiz çocuklara yönelik sosyal politikalar
Social policies for unaccompanied minors
  1. Tez No: 563332
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Sosyal Politika, Göç, Refakatsiz Çocuklar, Public Policy, Social Policy, Migration, Unaccompanied Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Sosyal ve ekonomik durumu düzenlemek amacıyla sorun tanımı sonrasında uygulanan, sorun çözümü stratejisi ve faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilen kamu politikaları, birçok farklı alanda düzenleme ile birlikte sosyal yapı ve ilişkilerde değişimi sağlamaktadır. Demografik, coğrafi, siyasal, sosyal ve ekonomik çevrenin etkisi ile oluşan kamu politikası kararlarının etki alanı da sorun olarak tanımladığı konuya göre değişiklik gösterecektir. Ülkeleri politika yapmaya yönelten konulardan biri de son yıllarda artan uluslararası göç ve göçmenlerdir. Göçmenlere ilişkin son yıllarda yapılan çalışmalar içerisinde çocukların göç süreçlerindeki hassas konumları dikkate alınıp incelenmektedir. Ülkenin hem göç hem de çocuk politikasından birebir etkilenen çocuk göçmenler içerisindeki refakatsiz çocuklara yönelik politikalar da hem yabancı hem küçük hem de refakatsiz olmaları nedeniyle karşılaştıkları güçlükleri daha zor aşabilecek olmalarından dolayı ayrıca önemlidir. Özellikle son yıllarda büyük bir göçmen kitlesi ile karşı karşıya kalan Türkiye'de; savaş, şiddet vb. mağduru birçok göçmen içerisinde refakatsiz çocukların da sayısının oldukça fazla olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada refakatsiz çocuklara ilişkin politikalar hukuki ve kurumsal düzenlemeler incelenip, Konya İl Göç İdaresi ve Türk Kızılay ilgili personelleri ile yarı yapılandırılmış mülakat görüşmelerinin yapılması ile Türkiye'nin izlediği politikadaki durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public policies which are implemented after the problem definition in order to regulate social and economic conditions and can be defined as problem solving strategy and activities, provide regulations in many different field and along with these regulations provides change in social structure and relations. The sphere of influence of public policy decisions, which are formed by the influence of demographic, geographical, political, social and economic environment,also vary depending on the issue which is defined as a problem. One of the issues that have led the countries to make policy is the increasing number of international immigration and migrants in recent years. Within the recent studies about migrants, the sensitive position of children has been examined and taken into consideration during the migration processes. Policies for unaccompanied children among child migrants who are affected directly from both the immigration and child policy of the country are also significant, as they are more likely to overcome the difficulties they face because they are both foreign and little and unaccompanied. In Turkey, faced with a large immigrant population, particularly in recent years; the number of unaccompanied children among many sufferers from war, violence etc., has been considered relatively high. In this study, policies, legal and institutional arrangements related to unaccompanied children has been examined and it is tried to put forward the conditions of Turkey's policy by having semi-structured interviews with employees of Konya Provincial Immigration Administration and the Turkish Red Crescent.