Evlilik doyumunun eş desteği ve ilişki içerikli obsesif-kompulsif semptomlar ile ilişkileri
The relationships of marital satisfaction with spousal support and relationship obsessive-compulsive symptoms
- Tez No: 563334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUNTAY ARCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, eş desteği, ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomlar, marital satisfaction, spousal support, relationship obsessive-compulsive symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada evlilik doyumun eş desteği ve ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomlar ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 259 evli katılımcıdan (141 kadın, 118 erkek) oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama amacı ile Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Doyum Ölçeği, Eş Destek Ölçeği ve Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler sonunda ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomaların eş desteği ve evlilik doyumu ile negatif, eş desteğinin evlilik doyumu ile pozitif yönde ilişkileri olduğu bulunmuştur. Ayrıca, evlilik doyumu yüksek olan kişilerin olmayan kişilere göre daha fazla eşlerinden destek algıladıkları ve düşük evlilik doyumuna sahip olan kişilerin daha fazla ilişki içerikli obsesif-kompulsif semptoma sahip oldukları görülmüştür. Son olarak eşten algılanan desteğin cinsiyete göre farklılaştığı ve erkeklerin kadınlara kıyasla daha yüksek es desteği algıladığı, öte yandan ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomların ve evlilik doyumunun cinsiyete göre faklılaşmadığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships of marital satisfaction with spousal support and relationship obsessive compulsive symptoms were investigated. The sample of the study consisted of 259 married participants (141 females and 118 males). In order to collect data, Demographic Information Form, Marital Adjustment Scale, The Spouse Support Scale and Relationship Obsessions and Compulsion Inventory were used. According to the results, it was found that there was a positive relationship between marital satisfaction and spousal support. On the other hand, obsessive-compulsive symptoms were negatively correlated with both spousal support and marital satisfaction. In addition, participants who had higher marital satisfaction perceived more support from their partners than those who had lower marital satisfaction. Also, participants with lower marital satisfaction had more relationship obsessive-compulsive symptoms. Finally, it was observed that perceived support differed according to the gender, and males perceived higher spousal support as compared to the females. On the other hand, relationship obsessive compulsive symptoms and marital satisfaction did not differ acording to the gender. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature.