Yabancı dil olarak Rusça öğretiminde film kullanımı (C1 seviyesi)
Using film in teaching Russian as a foreign language (C1 level)
- Tez No: 563349
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Rusça öğretimi, dilsel çevre, dil öğretiminde film kullanımı, teaching Russian as a foreign language, linguistic environment, using film in language teaching
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dilsel çevrenin dışında başarılı bir yabancı dil öğretimi için doğallığa en yakın dil ortamı oluşturulması önemlidir. Bununla birlikte Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi'de belirtildiği üzere yabancı dil öğretiminde dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi dört temel dil becerisinin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu araştırmanın amacı dilsel çevrenin dışında yabancı dil olarak Rusça öğretiminde dilsel çevreyi doğallığı ve gerçekçiliğiyle yansıtan film kullanımın önemini, gerekçelerini ve yararlarını irdelemek; dört temel dil becerisini geliştirmeye yönelik film temelli etkinlikler hazırlamaktır. Bu amaç doğrultusunda dilsel çevrenin etkisi, özellikleri ve bileşenleri incelenmiştir. Bir ders materyali olarak filmin yapısı, işlevleri, yararları, hazırlama ve uygulama ilkeleri, dört dil becerisinin gelişimindeki etkililiği belirlenmiştir. Filmin hacimsel ve içeriksel zenginliği yabancı dil eğitimi için önemli olan birçok öğe ve unsur sunmaktadır. Doğru seçilmiş ve hazırlanmış etkinliklerle birlikte film kapsamlı, çok işlevli bir araçtır ve dilsel çevrenin dışında yabancı dil öğretim programının önemli bir parçasıdır. Çalışmada, 2011 yılında çekilen, yönetmenliğini Avdotya Smirnova'nın yaptığı“İki Gün”(“Два дня”) adlı film örneğinde dilsel çevrenin bileşenlerini canlandıran, temel dört dil becerisini geliştirmeye yönelik, C1 dil seviyesine uygun film temelli etkinlikler hazırlanmıştır. Etkinliklerin içeriği dilsel çevrenin eksikliğini karşılayacak şekilde; sırası ve kapsamı ise farklı eğitim programları ve ders şartlarında uygulanabilecek şekilde geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is important to create a natural enviroment for a successful language learning process outside of the target language environment. In that respect the development of four basic language skills such as listening, speaking, reading and writing should be taken as basis. The Common European Framework of Reference for Languages also advises that those skillls should be the key factor in language teaching. The aim of this study is to emphasize the importance and benefits of film use in teaching Russian as foreing language outside the linguistic environment and to develop film based activities for four basic language skills. Films which use in that teaching process must reflect the linguistic enviroment in a natural and realistic way. For his purpose the effects and components of the linguistic enviroment were investigated. The film's structure, functions, benefits, principles of preparation and application. was determined. Also this study analyze the effectiveness of film to four language skills. In addition to that contextual richness of films offers many elements that are important for foreing language teaching outside the linguistic environment. If films are selected correctly, they are very multifunctional tools. In that study, the film In Two Days (“Два дня”) directed by Avdotya Smirnova in 2011, used in order to reflect the components of linguistic environment and to develop basic four language skills. This film is a proper for the students who was C1 level lahguage comprehension. The content of these trainings were developed in a such a way that they could be applied in different training programs and course conditions.