Yabancı dil olarak Rusça öğretiminde konuşma becerisinin geliştirilmesine yönelik etkinlikler (A2 seviyesi)
Activities to improve speaking skills in teaching Russian as a foreign language (level A2)
- Tez No: 882946
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma Etkinlikleri, Yabancı Dil Olarak Rusça Öğretimi, Yabancı Dil Öğretiminde Konuşma Becerisi, Monolojik Konuşma, Diyalojik Konuşma, Speaking Activities, Teaching Russian as a Foreign Language, Speaking Skills in Foreign Language Teaching, Monologic Speaking, Dialogic Speaking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezde, yabancı dil olarak Rusça öğretiminde kullanılan A2 düzeyindeki ders kitaplarına ek olarak“Ev”konulu konuşma etkinliklerinin hazırlanması ve söz konusu etkinliklerin öğrencilerin Rusça konuşma becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda“Yabancı dil olarak Rusça öğretiminde konuşma etkinliklerinin kullanılması öğrencilerin konuşma becerisinin gelişimini olumlu yönde etkiler mi?”sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırmada yarı deneysel desenlerden öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma Enstitü İstanbul İsmek Dil okulunda 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Rusça A2 düzeyinde öğrenim gören 12 deney ve 12 kontrol olmak üzere toplam 24 katılımcı ile yürütülmüştür. Deneysel uygulama öncesinde tüm katılımcılara öntest değerlendirmesi yapılarak konuşma düzeyleri tespit edilmiştir. Deney grubu ile konuşma etkinliklerini içeren her biri 80 dakikadan oluşan toplam beş ders boyunca deneysel uygulama gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna ise farklı bir ek uygulama yapılmadan müfredata uygun ders kitabı ile dersler yürütülmüştür. Deneysel uygulama sonrasında tüm katılımcılara sontest değerlendirilmesi yapılmıştır. Öntest ve sontest puanlarının belirlenmesinde“Rusça Konuşma Becerisi Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Öntest ve sontest değerlendirme sonuçlarına göre deney ve kontrol gruplarının konuşma becerisindeki gelişimleri analiz edilmiş ve her iki grup arasında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada, deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puanlarının karşılaştırılmasının yapılması için non-parametrik Mann-Whitney U testi, deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puanlarını karşılaştırmak için ise non- parametrik Wilcoxon Z Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda konuşma etkinliklerinin uygulandığı deney grubunun Rusça konuşma becerisinin kontrol grubuna oranla daha fazla gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Deney sonucunda uygulamada kullanılan konuşma etkinliklerinin Rusça konuşma becerisini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to prepare speaking activities on the topic“ Home”in addition to the A2 level textbooks used in teaching Russian as a foreign language, and to examine the impact of these activities on students' Russian speaking skills. For this purpose, the question“Does the use of speaking activities in teaching Russian as a foreign language positively affect the development of students' speaking skills?”was sought to be answered. In this research, a pretest-posttest control group design, one of the quasiexperimental designs, was used. The study was conducted with a total of 24 participants, including 12 in the experimental group and 12 in the control group, who were studying at the A2 level of Russian at the Institute Istanbul Ismek Language School in the 2023-2024 academic year. Before the experimental application, a pretest assessment was conducted with all participants to determine their speaking levels. The experimental group participated in five lessons, each lasting 80 minutes, which included speaking activities. The control group was taught with traditional teaching techniques without any additional applications. After the experimental application, a posttest assessment was conducted with all participants. The“Russian Speaking Skills Assessment Form”was used to determine the pretest and posttest scores. The developments in speaking skills of the experimental and control groups were analyzed based on the pretest and posttest assessment results, and it was investigated whether there was a significant difference between the two groups. v In the study, the non-parametric Mann-Whitney U test was used to compare the pretest and posttest scores of the experimental and control groups, and the nonparametric Wilcoxon Z Test was used to compare the pretest and posttest scores of the experimental and control groups. In accordance with the findings obtained as a result of the research, it was determined that the Russian speaking skills of the experimental group, in which speaking activities were applied, improved more than the control group. As a result of the experiment, it was concluded that the speaking activities used in the application positively affected the Russian speaking skills.